Следвайте ни

Всеки четвърти в област Пловдив мизерства

viber icon

Всеки четвърти, които живее в Пловдивска област, мизерства. По данни на НСИ 22 на сто от хората в региона живеят под прага на бедността. Според изчисленията на експертите минимумът от средства, които са нужни за покриването на жизнените потребности в областта, е 369 лв. месечно. Всеки четвърти обаче живее с по-малко. През последните години делът на бедното население запазва равнището си. Обикновено нашенците не можели да си позволят едноседмична почивка извън дома, да консумират често месо или риба, както и да посрещнат неочаквани разходи със собствени средства.

 


Междувременно от социалното министерство предложиха формулата за изчисляване на линията на бедност да бъде променена. Причината е, че сега действащата методика не е обективна. Тя се определя на базата на статистическо наблюдение на бюджетите на 3020 домакинства. Новата методика ще следи не само доходите, но и условията на живот на над 8000 семейства. Тя ще разглежда показатели като материални лишения, работещи бедни, домакинства с нисък интензитет на икономическа активност, риск от бедност и социално изключване по единна методология. Очаква се да бъде изграден профил на бедността на национално ниво, по региони на планиране и области на страната.

 


Промените ще влязат в сила от 2020 г. Сега действащата методика за определяне на линията на бедност е от 2006 г., като е актуализирана само веднъж.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Надеждабоновакомитова

Надеждабоновакомитова

17.08.2019 | 07:22

Катосамалкипенситемногохорасаинвалиди

Отговори
0 0
Браво

Браво

16.08.2019 | 13:42

Не се сърдете хора..... Прос народ слаба държава

Отговори
0 0
четвъртият от пловдив

четвъртият от пловдив

16.08.2019 | 00:00

открихте топлата вода браво на вас

Отговори
3 0
какво да правиш?

какво да правиш?

15.08.2019 | 15:33

Демокрация и Капитализъм!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?