46

Всеки четвърти пушач изхвърля фаса си неправилно

Доброволческата инициатива за почистване на Небет тепе е част от кампанията на Филип Морис – България #ПромениКартинката

Всеки четвърти пушач изхвърля фаса си не в кошчето за боклук, а в околната среда - в парка, по пътя, на гарата, на спирката. Така на практика всяка година се изхвърлят над 800 тона цигарени фасове в природата, като за разграждането им са нужни от 3 месеца до 15 години. 

Тези факти и политиката за устойчиво развитие на международната компания Филип Морис Интернешънъл провокираха създаването на информационната кампания в България #ПромениКартинката. Тя стартира с атрактивни визии по черноморското крайбрежие през летния сезон, а сега продължава с доброволчески акции за почистване на градовете. Първата локация в страната беше в Пловдив, където на 18 септември бяха събрани 31 чувала, пълни с около 150 кг отпадъци. на информационната кампания в България #ПромениКартинката.

Точно в 10:30 часа в събота пространството пред Джумаята се изпълни с ентусиасти, дошли да почистят заобикалящата ни среда. А сборният пункт се превърна в разменно място на ръкавици и тениски със слогана на кампанията #ПромениКартинката. И поеха към крайната дестинация - Небет тепе, където получиха по чувал, разделиха се на екипи и се захванаха с почистването на цигарени фасове и други отпадъци.

Първи тон в почистването дадоха служителите на Филип Морис България, и екипите на „Хермес медиа“ и „Марица“. Силвия Канин, мениджър вътрешни комуникации във Филип Морис България сподели: „Впечатлена съм колко много служители от компанията се включиха в тази доброволческа инициатива в почивния си ден, за да променим картинката е необходимо всички ние да се включим заедно и да дадем пример на останалите. Само така ще живеем в по-красиви и чисти градове“.

Сред събраните 150 кг отпадъци освен фасовете, които бяха най-масови, хората се натъкнаха и на пластмасови бутилки, кенчета, тубички от пасти за зъби и кремове, найлонови опаковки и обувки. Съорганизатор на почистването на Небет тепе е „Хермес медиа“, а медиен партньор - вестник „Марица“.

Като част от инициативата е и изложбата, разказваща за сериозността на неправилното изхвърляне на фасове и замърсяването на околната среда. Тя е експонирана на пл. “Централен”, в близост до Военния клуб, и ще остане там до 15 октомври.

Диляна Якова, мениджър регулации и устойчиво развитие Филип Морис България: Промяната в навиците не е лесна, но е възможна

- Кампанията #ПромениКартинката е част от политиката за устойчиво развитие на Филип Морис България. Разкажете малко повече за нея.

- През месец юни тази година Филип Морис България стартира информационна кампания под името #ПромениКартинката, която цели да повиши информираността на обществото за проблема със замърсяването с цигарени фасове. Единственият начин да се въздейства на това в дългосрочен план е именно да се насочи вниманието на хората към проблема и да се провокират потребителите към отговорно поведение. Акцията по почистване, която Филип Морис България организира първо в Пловдив, е част от кампанията #ПромениКартинката и е по повод Световния ден на почистването на 18 септември. Чистихме емблематичното Небет тепе в Пловдив, но не само от фасове, а от всички други отпадъци, като използваме инициативата да привлечем вниманието към проблема със замърсяването на околната среда. За това разчитаме и на медиите и специално на вас от вестник "Марица", за да популяризирате мисията и целите на кампанията, така че да се променят нагласите към опазване на околната среда от фасове и други отпадъци. През този месец ще имаме и още местни, доброволчески инициативи по почистване на градските пространства - в Благоевград, Варна и Бургас на 24, 25 и 26 септември. 

Кампанията #ПромениКартинката е част от глобалните инициативи на Филип Морис Интернешънъл (ФМИ) за намаляване на негативното въздействие от собствените й продукти върху околната среда чрез насърчаване на отговорно поведение сред пълнолетните потребители и промяна на обществените нагласи за опазване на околната среда. Местната кампания #ПромениКартинката може да намерите на страницата www.promenikartinkata.bg и на Фейсбук страницата ПромениКартинката заедно с интересни данни, факти и резултати от проучванията за замърсяването с цигарени фасове в глобален мащаб, както и допълнителни инициативи, с които хората могат да се ангажират при желание.

- Какво се крие зад слогана на кампанията #ПромениКартинката? Как всеки един от нас може всъщност да промени картинката?

- В едно интервю главният изпълнителен директор на Филип Морис Интернешънъл Яцек Олчак казва, че компанията е решена да бъде агент на промяната и да насърчава позитивните ценности. Поставяме си за цел да създадем устойчиво бъдеще, което ще е от полза за нашата компания, за акционерите, за потребителите и за обществото като цяло. Смятам, че наред с разработването на алтернативи на конвенционалните тютюневи продукти, насочени към намаляване на риска за потребителите и обществото като цяло, инвестициите в социално​ отговорни програми са това, което ще направи нашата компания лидер в устойчивото развитие. А когато големите компании като нашата приемат устойчивото развитие като неделима част от своята бизнес стратегия, то тогава за всеки един от нас решението е просто - да последваме примера само с няколко стъпки към промяна на поведението и да се превърнем и ние в пример. Промяната на навиците не е лесна стъпка, но е напълно възможна и наложителна. Само промяната в поведението може да помогне за опазването на околната среда. И тук всички - пушачи и непушачи, трябва да обединим усилия и да помогнем за изчистването на планетата от фасове. А най-добрият начин да противодействаме на проблема със замърсяването на околната среда с фасове е да се включим в местни инициативи за почистване, като настоящата в Пловдив на Небет тепе, или като потребители да изхвърляме отпадъците в предназначените за това места. Нашият апел е да се обединим в каузата да изчистим света от отпадъци.

- Защо избрахте Пловдив за първия град от градската кампания на #ПромениКартинката?

- Пловдив е един от най-красивите български градове, чиято антична история и статутът му на Европейска столица на културата ни кара да се чувстваме ангажирани да го поддържаме чист. Вярваме, че жителите на града трябва да имат подобно отношение към обществените пространства, и се надяваме да им дадем този положителен пример и да променим картинката. 

- Защо избрахте точно Небет тепе?

- Небет тепе е емблематично за Пловдив място, което се надяваме да стане и символично за нашата кампания - така както Небет тепе е „хълмът - стража на античния град“, така и  почиствайки хълма от отпадъци, се надяваме да дадем сигнал на обществото да пази природата и градовете на България чисти.

- Колко често фасовете попадат не в кошчето, а в околната среда? Как това влияе на природата и колко време отнема разграждането им?

- Цигарените филтри са един от най-големите замърсители на природата. Всяка година се изхвърлят над 800 тона цигарени фасове в околната среда, като според изследванията за разграждането им са нужни от 3 месеца до 15 години, в зависимост от външните условия. На фона на общото количество на всички пластмасови продукти, произвеждани в света годишно - около 359 милиона тона, цигарените фасове са много малка част - около 0,3 процента, но е крайно време отношението към тях като незначителен, малък отпадък да бъде променено. Те трябва да бъдат изхвърляни в предназначените за общия отпадък места, а не навсякъде, където ни хрумне.  Проблемът идва и от това, че голяма част от пълнолетните потребители (едва 13% в глобален мащаб) знаят, че филтърът на тютюневите изделия не е просто хартия или памук, а е направен от целулозно ацетатно влакно, създадено от модифицирана дървесна целулоза, което е вид биопластмаса.

- Могат ли цигарените фасове да се рециклират?

- Рециклирането на цигарените филтри на теория е възможно, но това се оказва икономически неоправдано и неустойчиво поради факта, че преди да бъдат рециклирани, те трябва да бъдат пречиствани от катраните и други остатъчни вредни вещества в тях, след като са филтрирали цигарения дим. За разлика от филтрите на цигарите, филтрите на бездимни продукти без горене, при които няма дим, не са така замърсени поради липсата на катрани и значително по-малко други вредни вещества, поради което тяхното рециклиране е възможна и по-устойчива опция в близко бъдеще. В крайна сметка, независимо от разликата, филтрите от всички видове тютюневи изделия трябва да се изхвърлят в предназначените за общия битов отпадък места, а не в природата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?