Следвайте ни

Връщат на работа шеф, крал общински павета

viber icon

Окръжният съд в Пловдив връща на работа освободения шеф на транспорта в ОП „Градини и паркове“. Иван Георгиев беше уволнен дисциплинарно миналото лято след разследване на „Марица“, от което стана ясно, че той е прекарал в село Върбен, където е вилата му, голямо количество павета, плочки и пейки от склада на общинската фирма.

Като добавка пред входната си врата беше поставил бетонно кошче за смет, украсено с герба на Община Пловдив. След разкритията на „Марица“ общинарят беше освободен от работа.

Според него обаче уволнението му е незаконосъобразно, тъй като той бил лидер на „Подкрепа“ в предприятието, а синдикатът не бил дал съгласие за кадровия ход на ръководството на фирмата. Георгиев и защитата му твърдят, че той е бил уволнен на 30 юли 2018 г., а писмото от „Градини и паркове“ към КТ „Подкрепа“ било пуснато едва на следващия ден.

Съдът приема тези доводи и присъжда решение в полза на уволнения Георгиев. В целия процес изобщо не става дума за кражба на общинско имущество и се разисква само законността на уволнението. Решението на Окръжния съд от 9 октомври т. г. само потвърждава това на районните магистрати от 29 май 2019 г. Според него Георгиев не само трябва да бъде възстановен на поста си, но и общинското предприятие трябва да му плати  1939,47 лв. обезщетение за времето, през което ищецът е останал без работа поради уволнението си.

Отделно „Градини и паркове“ трябва да наброи и 496,07 лв. съдебни разноски. Ще обжалваме съдебното решение пред ВКС, заявиха от ръководството на "Градини и паркове". Иван Георгиев не се е връщал на работа нито за един ден, а юристите на предприятието твърдят, че стриктно са изпълнили процедурата по освобождаването му от длъжността. 

Няколко пъти от фирмата са искали от КТ "Подкрепа" становище, но от синдиката изобщо не са отговорили на запитването. Иван Георгиев е бил освободен, след като е изтекъл срокът на предизвестието. Докато траели процедурите, служителят, навършил междувременно пенсионна възраст, си взел болнични.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?