49
Следвайте ни

Ври от народ на Главната в Пловдив, кафетата преливат СНИМКИ

Търговци: Един на сто да влизаше в магазините - оборотите щяха да скочат

viber icon

Стотици пловдивчани и гости на града се възползваха от топлото време и излязоха навън със семействата и приятелите си в последния почивен ден след новогодишните празници. Главната улица се пръска по шевовете, а намирането на място за паркиране се оказва мисия невъзможна. 

Заради безплатната синя зона и празничното разписание на автобусите повечето пловдивчани, живеещи в крайните квартали, са избрали да се придвижат до центъра с автомобила си. Така преди да намерят място за паркиране, шофьорите са принудени да въртят волана поне 30 минути. И макар това да опъва нервите им, настроението бързо се оправя след като стигнат до Главната и видят как там животът кипи на пълни обороти. 

Кафенетата са препълнени с хора, дошли да си разменят няколко приказки и да разкажат на близки и познати как са посрещнали 2022 г.

„Дано най-сетне да се маха този вирус и да се върнем към нормалния живот“, коментира 27-годишна пловдивчанка и добави, че не й пречело, че градската заря била отменена, защото нейната компания си устроила същинска шоу програма с дузина фойерверки пред блока. „Все пак средствата отиват за благотворителна кауза“, добави младата жена. 

Търговците по Главната отбелязват, че толкова много хора не е имало нито един от предходните почивни дни. „Днес е направо ад – един на сто да влизаше в магазините, оборотите щяха да скочат до небето“, шеговито подметна една от продавачките.

Хората пък засега се стискат, защото „харчовете по празниците никак не били малко".

Тези, които ще ходят по имени дни през януари обаче, хвърлят по едно око на предлаганото в магазините. Масово залагат на традиционните подаръци – дрехи, колани и портмонета. 

Атракция за малки и големи и през Новата година си остава ледената пързалка. Въпреки че повечето посетители са деца и тийнейджъри, не липсват и възрастни, които си припомнят детските години и карането на кънки, в онези времена по асфалт. „Все едно е да караш ролери”, обяснява Ани на приятелката си, която тепърва се учи да кара кънки на лед. 

Общата площ на съоръжението е 4000 кв. м., като за първи път са изградени алеи, които влизат навътре в Цар-Симеоновата градина до фонтана Деметра, което прави изживяването още по-приятно. За доброто настроение допринася и музикалното озвучаване. 

A докато хората разпускат, чистачките продължават да лъскат пространството по протежението на целия център. 

Десетки преминаващи по моста над ледената пързалка пък се спират да направят по някоя снимка на съоръжението и да се изфукат в социалните мрежи.

Една от снимките на ледената пързалка попадна във фейсбук групата "Аз съм от Пазарджик". Дамата, която я беше публикувала, призоваваше кмета на Пазарджик Тодор Попов да вземе пример от пловдивския си колега Здравко Димитров и да зарадва жителите с подобно съоръжение следващата година.

Наемът на ледената пързалка, която е изградена от фирма "Аст сервиз" ЕООД, вкарва в местния бюджет по 4008 лв. месечно.

 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (25)

А иначе Тежко ти И на семето ти проклето

А иначе Тежко ти И на семето ти проклето

03.01.2022 | 21:27

И у латиницата си въздух под налягане както и със Българският ти език който си го учил в някой кибуц А с мотиката 16 номер която съм въртял не само плодородна Българска земя съм окопавъл и облагородявъл а у УМА съм си проветрявъл За разлика от твоята чифутска кафа муфлясъла от мързел Дъ търчиш чифутино срещу мен па не можеш да мъ стигнеш Най малкото защото съм си у дома Мъ кък ти номада разбойника БЕЗРОДНИКА това да го разбереш Но както вървят нещата по трудния начин ще ви се наложи за кой ли път през вековете кво ви чака кога осирате чужд дом и земя Аааа И нека те попитам Кога качваха на Кръста Божия Син твойте предци Проклето да и е семето какъв език ползваха Латински Идиш ИЛИ ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА А сега пак се гордей със семето си проклето А за мен е гордост че съм Българин Живея в моята Родина България И от моя Български език не са прозвучали скверни думи лъжи подлост и предателство срещу Божия син А мойте деди не са си цапали ръцете със 30 сребърника

Отговори
4 2
самоуб*** БЕЗ МАСКИ до "А иначе . . . "

самоуб*** БЕЗ МАСКИ до "А иначе . . . "

03.01.2022 | 22:17

С мотика №16 шестнайсети номер бая си "облагородявал" територията на собственика ГЕРГОВ, о БЛАГОРОДНИКО (цит.: "...земя съм окопавъл и облагородявъл а у УМА съм си проветрявъл . . ." кис-кис!) та си се издокарал дотолкова чак. Мъчно ми е за тебе, жално ми е, виждам че си ги почти научил клавишите на 'пютрето. ЖАЛЪК СИ. Разговаряй с опитен психиатър, безпартиен ако намериш, защото прогнозата ти е невесела

Отговори
4 1
УМЕН

УМЕН

03.01.2022 | 21:16

Изглежда така сякаш Пловдив има 2 000 000 -м. жители и всичко е фраш по улиците.......

Отговори
7 0
Ми ко да ви кажа номади и интернациоонанисти

Ми ко да ви кажа номади и интернациоонанисти

03.01.2022 | 20:24

Вижте Разберете съ Натурални Чайфути и Комунисти Коминтернооовци кой е по кадърен в кражби рушвети и ограбване на България Като гледам по минусите под коментарийте кък съ праскат най добре е спора ви да продължи на Кремълския площад до мумията на чифута и идеолога на съсипването на една Държава сифилистика Ленин Ако искате по уединено и тихо място да провеждате този спор може и в тишината на Газа и Голанските възвишения Но този спор и да си мерите пишките недорасли кой е по голям крадец не водете в България Вие поради тази причина сте номади или интернационалисти което е едно и също Но според моята скромна оценка на тъмен Балкански субект и най вече Българин разлика между чифут номад и комунист итернационалист по кражби мързел лакомия подлост наглост НЯМА А сега са напиняйте да слагате минуси вкупом Така де къкто крадете вкупом

Отговори
4 8
самоуб*** БЕЗ МАСКИ до "Ми ко . . . "

самоуб*** БЕЗ МАСКИ до "Ми ко . . . "

03.01.2022 | 20:45

Със МОТИКА №16 шеснайсти номер си бъхтал цял живот и ти личи по неграмотната словесност с която квичиш в многословна логорея/диария в антисемитска злоба против древната египетска / испанска сефардическа / римско-иудейска цивилизация. РАДВАМ СЕ ДА ЧЕТА БЕЗСИЛНИ БЕЗСМИСЛЕНИ БЕЗПЛОДНИ ИЗЛИЯНИЯ. Които доказват правотата ми на всяка дума и запетайка щом по същество ("народ по Главната...") не забелязвам да имаш НИКАКВИ ВЪЗРАЖЕНИЯ. Vai al diavolo, PREGO!

Отговори
4 2
Батко

Батко

03.01.2022 | 20:09

Работниците от гетото по главната :D

Отговори
8 3
локото

локото

03.01.2022 | 19:52

ЗДРАВЕЙТЕ СЕЛЯНИ ОТ СМОЛЯН,РОДУЗЕМ ,МАДАН И ДРУГИ ВИСОКО ПЛАНИНСКИ КВАРТАЛИ НА ГОРАТА!! КАКВО ПРАВИТЕ В НАШИЯТ ХУБАВ ГРАД ??

Отговори
23 10
Биткойнър

Биткойнър

03.01.2022 | 19:47

Всеки от вас, който желае да спечели безплатно криптовалута Биткойн, или да си закупи такава, спасявайки парите си от растящата инфлация, отрицателните лихвени проценти по депозитите и ежемесечните такси по спестовните влогове, печелейки в криптовалути лихвени проценти от 4.4%, липсата на каквито и да е такси, както и от постоянното повишение на криптовалутите в дългосрочен план, нека следва това ръководство : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 17
Явно

Явно

03.01.2022 | 19:29

Мярката 60-40 работи перфектно.

Отговори
12 0
Не си гледа семката проклета

Не си гледа семката проклета

03.01.2022 | 19:12

Къвъ коренячка си мъ ТИ и семката ти чифутска сте номади Тук е България ако още не си разбрала Тук кореняк е Българина И ония братята ви от Шекера Столипиново Филиповци и Факултета са напинят да съ пишат кът тебе КУРЕНЯЦИ Ама все си оставяте пълзящи глисти плъхове гад номадска Изсмукващи плодоносните сокове на Родината ни България и Българина Със какво ти гнидо чифутска се различаваш от брат ти кюмюр който БЕРЕ от селскостопанска продукция която е сял и копал Българин и ти гнас чифутска докопа се до някой административен управленски пост крадяща от Европейски фондове или срещу подписче рушвет На колко декара плодородна Българска земя се е гърбила с мотика 16 номер твоята чифутска фамилия Ти самата с мотиката колко декара обработваш Колко крави ставаш във три часа сабахлянта да издойш Кога това ми кажеш аз лично и изрично ще застана редом до теб и ще призная теб и семката ти чифутска за НАТУРАЛНА Българка Иначе съм отзад и ШУТ Як чист натурален Български шут в чифутския ти зад .ник натурален

Отговори
5 13
самоуб*** БЕЗ МАСКИ до "Не си . . ."

самоуб*** БЕЗ МАСКИ до "Не си . . ."

03.01.2022 | 20:40

Със МОТИКА №16 шеснайсти номер си бъхтал цял живот и ти личи по неграмотната словесност с която квичиш в многословна логорея/диария в антисемитска злоба против древната египетска / испанска сефардическа / римско-иудейска цивилизация. РАДВАМ СЕ ДА ЧЕТА БЕЗСИЛНИ БЕЗСМИСЛЕНИ БЕЗПЛОДНИ ИЗЛИЯНИЯ. Които доказват правотата ми на всяка дума и запетайка щом по същество не забелязвам да имаш НИКАКВИ ВЪЗРАЖЕНИЯ. Vai al diavolo, PREGO!

Отговори
2 1
самоуб*** БЕЗ МАСКИ

самоуб*** БЕЗ МАСКИ

03.01.2022 | 18:37

Някой някъде из картинките да изнамери МАСКИРАН СЪСЕЛЯНИН? НЕ. Тц. Ъ-ъ. Без две маски една върху друга НЕ прекрачвам прага. Коренячка съм горда, от древно еврейско потекло = Сефарад. За разлика от българосъвеЦкио Георгий ГЕРГОВич, БКП, Почетен Консул на СССР и собственик на Пловдив милият . . .

Отговори
9 12
самоуб*** БЕЗ МАСКИ

самоуб*** БЕЗ МАСКИ

03.01.2022 | 18:48

4000 четири хиляди лева месечно (не евро, не долари, пак добре, че не са йени или ...алб. леки!) за 4000 четири хиляди квадрата от сърцето на хем ДРЕВЕН пък ВЕЧЕН = ми те тия КАЛИНКИте у СелСъвето са си изпили акъло, бре! Де е КИРО – НА КИРИЯ. И аз съм готов да плащам по лев на месец за един квадрат от МегданЦентрал на градчето със затихващи функции

Отговори
7 9
Ся съ разбрахме Де

Ся съ разбрахме Де

03.01.2022 | 18:26

Ааааааа Да рабрах тънкия ви намек въпреки цензурата НАЛИ Вие се клатите в Газъ амъ все сте неееееееееееедоклатени Ойййййййй горките чафути За туй додоха сяляните Да въ клатят

Отговори
3 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?