1939
Следвайте ни

Временният шеф на Онкото в трети опит да похарчи 6 млн. лева

viber icon

Временният управител на КОЦ-Пловдив д-р Тихомир Дерменджиев прави трети опит да намери доставчик за нов линеен ускорител, след като предишните две поръчки се провалиха.  Той е стартирал процедурите по събиране на оферти за техниката с горен праг 6 млн. лева с ДДС. По-голямата част от финансирането е безлихвен кредит по програма "Джесика". През ноември миналата година Общинският съвет разреши покупката след писмо от фонда, че остават броени дни до края на програмата и КОЦ-Пловдив може да изпусне възможността за изгодното финансиране.

Това бяха мотивите, с които тогавашният временен управител Пламен Фотев поиска да получи правомощия да стартира процедурата, а местният парламент му ги даде. Действието на съветниците бе твърде странно, защото 3 месеца по-рано те отказаха подобни права на титулярния по онова време управител д-р Парашкев Хаджиев с мотива, че мандатът му е към края си и не е добре той да ангажира със собствената си инвестиционна програма следващия началник. Пред "Марица" тогава д-р Цветков каза, че много по-важната инвестиция за КОЦ е въвеждането на новото звено "Нуклеарна медицина". 

По-късно ситуацията се обърна на 180 градуса и Общинският съвет почти без дебат гласува тези правомощия на временния управител Фотев, а после и на наследника му Дерменджиев. Това доведе до съмнения за лобизъм и нечисти интереси у определи политически кръгове около сделката за линейния ускорител и начина на финансирането ѝ.  

По първоначалните разчети линейният ускорител трябваше да струва общо до 5 млн. лева с ДДС съгласно Решение №275, взето с Протокол №17 на Общински съвет Пловдив от 18.11.2020 г. В цената трябваше да бъде включена доставка и въвеждане в експлоатация на медицинска апаратура, както и разходите за строително-монтажни работи (СМР) по преустройството на съществуващата сграда за лъчелечение. При провеждане на пазарни консултации обаче всички постъпили оферти са на стойност 6 мнл. лв. с ДДС, или точно милион повече от първоначално предвидения бюджет. Заради това от "Кауза Пловдив" прокараха в Общинския съвет ново решение, което да разреши на управителя на похарчи повече пари. 

Странното е, че именно съветниците на Каузата бяха сред най-големите противници процедурата за скенера да стартира миналото лято по времето на Парашкев Цветков, макар закупуването на техниката да бе част от инвестиционната програма на неговия екип. Още по-странно е, че никой не говори за проблема сега, когато в местния парламент се излъчва състав на комисията по избор на нов титулярен управител, който може да има други идеи за развитието на КОЦ-Пловдив и приоритетите пред лечебното заведения, а временният шеф пуска за пореден път процедурата за покупката на скенера.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?