Вратовръзки с ластик и униформи в музей на Английската

Всички видове униформи, носени от учениците в 55-годишната история на Английската гимназия, ще бъдат събрани в училищен музей на елитното училище по повод на юбилея на емблематичното училище. Той ще отвори врати за първи път в Балабановата къща на 8 юни, а две седмици по-късно ще бъде преместен в постоянна експозиция в гимназията. В продължение на две години ученици и преподаватели от ЕГ “Пловдив” събирали експонатите за музея, които вече наброяват 150. През първите години от основаването момичетата имали бяла парадна униформа - сако и пола, с извезаните инициали ELS. Тя била главно за официални празници и тържества, а в делнични дни носели тъмносини ученически престилки от сатен за момичетата и  тъмносини сака и панталони за момчетата. За всички били задължителни шапките, вратовръзките с ластик и монограм, както и училищните значки. През 1983 година върху ризите и шапките се появяват нови монограми за изучаващите френски и немски език.


Сред най-ценните експонати е документът от 1958-а за създаване на Английската гимназия в Пловдив. От същата година е и писмото, с което новосъздадената гимназия известява първата си ученичка, че е приета. В него са описани документите, които трябва да носи при записването си, както и “лична торбичка с бельо, маркирани с нейния ученически номер и личните є инициали”. Навремето всички новопостъпващи ученици са били настанявани задължително за една учебна година в общежитие.


Клубът на завършилите Английската гимназия -ПЕЛСА, подготвя и виртуален музей, в който ще бъде събрана и селектирана информацията за възпитаниците на училището, бивши учители, документи от Държавния архив.
“Менят се епохите, разчупват се идеологическите рамки, но Английската си остава образец. Тя е дала на България мореплавател, обиколил света за три години, единствената българка, изкачила Еверест, плеяда от писатели, издатели, режисьори, журналисти, лекари, учители, архитекти и финансисти. Неслучайно девизът, под който ще преминат празничните инициативи, е “Духът на времето”, казва директорката на училището Пенка Стайкова.
Организацията на юбилейния концерт на Античния театър е поверена на сценариста и режисьор Георги Торнев, кадър на випуск’87. На древната сцена ще се качат ПИФ, Нора, струнен квартет “Интро”, а емблематичното парче “Клетва” ще звучи в изпълнение на Дичо. Водещ грандиозното събитие ще е актьорът Георги Стайков, или неповторимият бунтар Ростислав от култовата лента на Иван Андонов  “Вчера”. По сценарий всеки випуск ще бъде поздравен с музиката, която е белязала ученическия им живот.


Издателят Манол Пейков, също възпитаник на Английската, подготвя годишник със снимки и спомени на випуските. Юбилейната среща на самите випуски ще е в палата 7 на панаира на 8 юни от 21 часа. На юбилейното тържество предишния ден с грамоти за изключителен принос ще бъдат отличени изявени учители. “Някои са оставили целия си живот в гимназията - били са наши ученици, цялата им професионална кариера е минала тук, след което са предали щафетата на децата си, които също завършват и сега са учители при нас”, казва Пенка Стайкова.


Най-доброто от репертоара на театралните клубове в училището и спортни срещи на поколенията са още в програмата на юбилея.


Церемонията по дипломирането на юбилейния, 50-и випуск ще е на 21 юни в Новотела.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?