Врата към утроба под наем

Според Семейния кодекс майката е тази, която ражда детето. И ако генетичните родители си го поискат, ги очаква тромавата процедура на осиновяването, която минава пред институция и няма гаранция че хората ще получат детето си. И това е регламент в държава с 270 000 бездетни двойки. Да вземеш утроба под наем със сигурност е стъпка, която предизвиква различни реакции  -  от еуфория на подкрепа до категорично отричане, освен това е скъпо и несигурно предприятие. Да износиш нечие дете акт на морал и сила ли е, или безизходица?

Факт е, че сурогатството е практика в България. При положение, че в много развити страни е узаконено, логичен е въпросът защо у нас проблемът дори не се разисква. Време е всички страни да излязат с позиции и да не се оправдават, че обществото ни (в което все още се приема за срамно да кажеш, че не можеш да има деца по естествен път) не е готово за това.

В Индия сурогатството освен индустриални има и социални измерения. В тази страна на раждането се гледа като на свещен дълг и вярата, че добрите дела се възнаграждават в следващия живот е изключително силна. Затова там безплодието предизвиква съпричастност.

Правото да имаш дете не бива да ти се отнема от закона. Затова пък вярата и надеждата, че все пак има начин да постигнеш желаното майчинство, показват много бързо пътя как да го заобиколиш и да намериш вратичка. Защо стерилните двойки да се подлагат на допълнителни страдания, като всичко може да се регламентира  -  просто и ясно.  

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
елена

елена

02.11.2009 | 17:12

Аксиния, подкрепям те напълно.Не само, че не е уреден въпроса със сурогатството ,но ние нямаме право да бъдем финансирани ин витро, защото не се вписваме към правоимащите.Защо?Дискриминация ли е това?Много се надявам ,да се обединим и да информираме всички институции от които зависи, промяната .Аз запознах министъра на Здравеопазването с моя проблем, но съм само една.

Отговори
0 0
Аксиния

Аксиния

30.10.2009 | 14:05

Здравейте! С огромен оптимизъм и изключително настоятелно се обръщам към всички жени с подобни проблеми.Аз също съм една от тях.Докато ние не се обединим и не потърсим човешките си права за един изпълнен с детски смях живот,повярвайте ми никой няма да направи нищо.Хайде да си организираме една среща,на която да начертаем пътя,по който да действаме.Трябва да не се предаваме,ако трябва да стигнем и до Страстбург.Смятам,че жената е жена,независимо в коя държава живее и какви са законите.Бъдещите ни деца заслужават да дадем всичко от себе си.

Отговори
0 0
към елена

към елена

26.10.2009 | 23:11

"Време е всички страни да излязат с позиции и да не се оправдават, че обществото ни (в което все още се приема за срамно да кажеш, че не можеш да има деца по естествен път) не е готово за това." Авторката предлага нещо много полезно. Крайно време е страните от които зависи това или тези които страдат да излязат с мнение. Да се дебатира по въпроса и да се намери решение. Другото е вид дискриминация... Нека всички мечти за бебе да се сбъднат! За повече деца в България!

Отговори
0 0
елена

елена

26.10.2009 | 20:21

С много надежда чета статия като вашата- сурогатното майчинство в България.Аз съм една от жените които се нуждаят от такава помощ.Не мога да износя дете,нямам матка, но имам нормални яйчници.Много жалко ,че у нас нещата се променят много бавно, надявам се да не е твърде късно за мен.Всеки ден мечтая да гушна моето бебе.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?