2374

Връщат пари на учениците за картите за рейса

Учениците до 10-годишна възраст ще пътуват в градския транспорт безплатно  от 1 февруари, а на тези, които са купили карти за по-дълъг срок,  ще бъдат върнати парите. Това съобщи за "Марица" зам. - кметът по транспорт Тодор Чонов по повод на  решението на Министерския съвет за намаление на цените в градския и междуселищен транспорт за ученици и пенсионери. 

Зам.-кметът вече е провел разговор с Петко Ангелов, управител на фирма "Автобусни превози", която продава преференциални карти за ученици, студенти, пенсионери и инвалиди.  Досега право на гратис имаха деца до 7 г. Те пътуват в градския транспорт с карти, които се издават безплатно въз основа на акта за раждане.  

Според постановлението на МС, обнародвано в "Държавен вестник", превозвачите трябва да анулират действащите абонаментни карти на ученици и пенсионери, ако са със срок на валидност повече от един месец, и да им върнат разликата между старата и новата, по-ниска цена. Предвижда се за ученици, студенти и докторанти намалението на абонаментите карти за транспорт да бъде със 70%, а за пенсионерите - с 40%. В момента тези категории пътници ползват 20% намаление, като по решение на някои общини отстъпката може да е по-голяма.

За учениците и пенсионерите намаленията ще бъдат отразени в абонаментните карти за основните градски линии и в картите за пътувания по междуселищните, става ясно още от постановлението на МС. 

Тодор Чонов обаче уточни, че чакат допълнителни указания от Министерството на транспорта за намаление на преференицалните карти. "В различните общини цените на превозните документи са различни и не е ясно  на каква база ще се изчислява намалението. Всяка промяна на цените трябва да мине през Общинския съвет", напомни зам.-кметът.  В Пловдив абонаментната месечна карта струва 50 лева, а преференциалните - 16 лева. 

Всеки месец превозвачите ще подават до кметовете на общините опис на стойността на абонаментните карти на трите групи подпомагани лица и справка за изминатия пробег, и съответно ще получават компенсация за тези намаления. Бюджетът на схемата е 73 млн. лв. 

Вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев вече е обсъдил с представителите на Националното сдружение на общините прилагането на мярката за допълнително компенсиране на намаленията за автобусния транспорт за учащи и пенсионери, така че мярката да бъде приложена бързо и ефективно навсякъде в страната, съобщиха от министерството на транспорта.

„Убеден съм, че никоя българска община няма да си позволи да злоупотреби с тези помощи, за което стриктно ще следим. Очаквам тези средства да отидат по предназначение и хората да усетят ефекта от тази мярка“, заяви вицепремиерът Христо Алексиев. По негово разпореждане е отделен административен ресурс за оказване на професионална и правна помощ на общините по прилагане на разпределението на средствата.

В "Държавен вестник" е обнародвано и постановление, с което на общините се отпускат 27 милиона лева допълнително към субсидията от 20 млн. лв. за превози до отдалечените населени места. Публикувана е таблица, в която е посочено коя община колко средства получава. Те трябва да разпредели до края на годината към превозвачите, с които общините са сключили договорите за обслужване на линиите.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Пловдив

Пловдив

29.01.2023 | 07:14

За работещите с мизерни заплати,кога ще има отстъпки. КОГА??????

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?