Следвайте ни

Връщат Орфеевата тръба в центъра на Пловдив

viber icon

Скулптурата „Орфеева тръба”, прочула се преди време като „Рендето”, ще бъде експонирана отново в центъра на Пловдив. Новото й място ще бъде в градинката на гърба на търговския център „Гранд” на ъгъла на ул. „Цар Асен”. 

 

Композицията с фонтан и чешмичка беше ситуирана насред Главната в мандата на кмета Славчо Атанасов и предизвика доста спорни коментари. В края на ноември през 2011 г. тя беше премахната от Иван Тотев и закарана да се съхранява в „Жилфонд”.

Кметът на район „Централен” Георги Стаменов ще има утре среща с арх. Димитър Драгнев, който е автор на композицията.

"Ще направим оглед на място, а арх. Драгнев ще ми предостави проектите, за да можем да възстановим композицията, след като благоустроим зелената площ", обясни идеята си Стаменов.  Скулптурата е общинска собственост и няма пречки да бъде извадена от склада и върната към живот.

По думите на арх. Драгнев пластиката е наречена "Орфеева тръба", защото в древните времена  на мястото на Главната митичният певец е бил разкъсан от вакхканките, а тялото му е хвърлено в Марица. След Орфей е останала само тръбата, на която той е свирил. Водата, която струи по скулптурата, предизвиква асоциации за музиката на Орфей.

Още една скулптура - "Арката" на Димчо Павлов - ще бъде върната в Цар-Симеоновата градина. Тя беше демонтирана, когато започна реконструкцията на парка, и досега се пази в склада.  

Предишната управа на Пловдив беше премахнала дървените фигури от Главната  “Лодка в небето”, “Вратата” и “Времето”, които забавляваха пешеходците. Творбите на художника Николай Савов бяха откарани в "Чистота". Преди старта на ремонта на пл. "Централен" беше свалена скулптурната композиция на Жорж Трак "Спиралата", кръстена "Стружката" и  "Макарона". Заради споровете сред обществеността Филип Македонски се премести от централното място до Римския стадион на ул. "Авкс. Велешки" пред Младежкия дом, където заседава Общинският съвет. 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

А така

А така

25.01.2021 | 11:30

Това ренде кмета защо не си го "тури" пред неговия блок

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?