Следвайте ни

Връчиха наградата "Люсиен Шевалас" за парково изкуство СНИМКИ/ВИДЕО

Арх. Петър Петров и плодвивчанка от Изгрев си тръгнаха с приза

viber icon

Връчиха наградата „Люсиен Шевалас“ за реализиран проект с принос към екологията и опазване на зелената система. Призът в категория за фирми/автори на проект за паркоустройство в Пловдив отиде при Вип Гардънс с ландшафтен архитект Петър Петров, а в категорията за граждани, които по своя инициатива са облагородили зелените площи около домовете си при Стоянка Пенчева. Жената вече 10 години се грижи за градината пред блока си в кв. Изгрев.  

"Засаждам предимно циганчета и ниска растителност. Всички като я видят се чудят как това е възможно в Изгрев. Известно време ме нямаше и малко беше увехнала, но с повече грижи се оправи", каза Пенчева. Преди години дори сама оплела пуловери и облякла дърветата с тях.  Арх. Петър Петров пък подчерта, че призът е доказателство за  подкрепата на Община Пловдив и възможност за умножаване на зелена система на града. 

Наградата е скулптура от бронз, изработена от Цвятко Сиромашки. Тя изобразява създателя на Цар-Симеоновата градина Люсиен Шевалас, заобиколен от композиция от растителни видове. „Голяма част от парковете в Париж са изградени от Шевалас, а в Пловдив идва по молба на Алеко Богориди. Идва за кратко в града под тепетата, но така го заобичва, че остава тук до смъртта си. Архитект е и на Княжеската градина“, подчерта скулпторът Цвятко Сиромашки. Награди-плакет получиха фирми работещи в сферата на паркоустройството и зелената част на града.  

Връчването на приза  се възражда по инициатива на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов. Тя е присъждана само веднъж по времето на Славчо Атанасов, но следващата администрация не продължи традицията. Идеята на Стаменов е Наградите за постижения в поддържане на зелената система на града да станат ежегодни и в тях да се включат и предложения на съседните общини. 

 „Щастлив съм, че в един къс период от време се събраха участници – както фирми, така и съграждани. Убеден съм, че делото на Шевалас ще бъде възродено и Пловдив ще бъде един прекрасен, зелен, цветен град“, заяви Стаменов.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров добави, че едва ли има пловдивчанин, който да не е свързан емоционално с тази градина: „Ние сме респектирани от делото на Шевалас и сме длъжни да съхраним и умножим направеното, като станем по-добри стопани.

Конкурсът е възобновен по повод 180 години от рождението на Люсиен Шевалас и 142 години от създаването на първата пловдивска обществена градина. За награждаването пред скулптурата на швейцарско-българския ландшафтен архитект се събраха аташето по икономически и културни въпроси в Посолството на конфедерация Швейцария  Теодора Бургуджиева, генералният консул на Република Турция в Пловдив Н. Пр.   Хюсейин Ергани, зам.-областният управител Евелина Апостолова, кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?