46
Следвайте ни

Връчиха на близките на проф. Мурджев посмъртното отличие "Почетен гражданин на Пловдив"

viber icon

Отличието "Почетен гражданин на град Пловдив", с което посмъртно бе удостоен пловдивският хирург проф. Красимир Мурджев, беше връчено на негови близки в началото на редовното заседание на Общинския съвет. Успоредно с високото отличие беше даден и Почетният знак с герба на града и с лента, символизираща знамето на Пловдив, както и удостоверение по образец, поставено в рамка.

Общинар номер едно Александър Държиков подчерта, че проф. Мурджев е бил достоен пловдивчанин и участник в обществения живот, който е допринесъл за развитието на града.

Съпругата на видния пловдивски хирург прие отличието изключително емоционално. „Преди 5 години с моя син преживяхме най-голямата загуба, но сега ми давате надежда, че не сме били сами в тази загуба“, заяви съпругата му и благодари, че общинските съветници са обединили сили, енергия и напълно единодушно са присъдили призванието „Почетен гражданин“. Според дамата това е призвание не само за професионалиста и общественика проф. Мурджев, но и заради човека, който е бил толерантен, със силно присъствие и много диалогичен.

„Краси нямаше привилегията да остарее, но той се водеше от една максима - обичаше да казва, че никой не знае колко време му е отредено тук на земята, но всеки може да избере какво да направи и как да го използва. Той направи своя избор – докато живя, се отдаде на идеи, на каузи и на хората. Тази награда за мен е като мост през световете. По този мост трябва да има светлина, надежда, бъдеще, затова го посвещавам на нашия син, за да му напомня, че когато облаците се сгъстят, винаги има светлина, слънцето винаги изгрява, но трябва да запазим сърце, за да го почувстваме и очи, за да го видим“, заяви съпругата на проф. Мурджев.

Междувременно председателят на Общинския съвет Александър Държиков, преди старейшините да започнат да разглеждат дневния ред, честити рождения ден на колегите си Георги Юруков и Костадин Гаров.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?