Следвайте ни

Войводите обявиха война на гадините

ВМРО внася програма за битка с насекоми, гризачи и птици, които разнасят болести

viber icon

Програма за борба с насекоми, гризачи и птици, които пренасят болести, ще внесе ВМРО в Общинския съвет. Стратегията е за 4-годишен период, до 2021 година, и е разработена от проф. д-р Станчо Петров от Аграрния университет. Точното наименование на документа е „Програма  за мониторинг и санитарна защита на жизнената среда в Община Пловдив”. Тя обхваща борба с насекомите - комари, бълхи, мравки, мерки срещу домашните вредители като хлебарките, унищожаване на гризачите - мишки и плъхове, и действия върху урбанистичните птици, като гълъбите.

От партията предлагат да има специален екип от биолог, еколог и агроном. „Искаме да има обществен дебат. Съзнаваме, че процесът ще е сложен и тежък. Дошло е времето общината да има такъв  стратегически документ и мерките, които бъдат взети, да започнат да се изпълняват”, каза председателят на ВМРО в Пловдив и кмет на "Южен" Борислав Инчев.

Първата стъпка е събиране на данни, след това ще бъде закупен микроскоп, с който лаборантът да изследва пробите, които са събрани, и да излезе с конкретни предложения какво да се прави. Според Инчев, за да се реализира програмата, ще са необходими около 30 хил. лева на година, с които ще бъде оборудвана лаборатория и ще бъде закупена специална техника. Той допълни, че тази програма не е в конфликт с дейността на ОП „Дезинфекционна станция”, а става дума за прецизиране на препаратите и дейностите, които ще бъдат извършени.  

„През последните 3 години близо 2000 души в Пловдив са заболели от 10 вида заразни болести - малария, лаймска болест, хеморагична треска и др. Затова можем да разрешим този проблем, като стъпим на научна основа. Не е важно да се знае самото пръскане, а моментът на пръскането. Важно е да бъдат подбрани и обектите,  коментира общинският съветник  Камен Шишманов.

Стефан Послийски допълни, че програмата ще даде възможност за превенция. "Всеки ден до 150 хиляди души през лятото са подложени на атаки от комари, като се започне от Гребната база, мине се през центъра на Пловдив и се стигне до район "Източен", а третирането на тези насекоми ще предотврати процеса, обясни той.  

Ако общинските съветници одобрят  програмата, Пловдив ще стане първият град в България с начертани и координирани действия по подобен документ, обясниха от ВМРО.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?