Войната в БСП разпали скандалите в ДАНС

РЗС опитва да надцака Атака за партньор на ГЕРБ

- Последните скандали около ДАНС не са ли сценарий за закриването на агенцията или разчистване на неудобните хора от другите партии?

- Не са средство за закриване на агенцията.  Нещата там са по-сложни и имат дълга предистория. Самата агенцията бе създадена без ясна политическа воля за противодействие срещу рисковете на националната сигурност. Това позволи да бъде изместен предметът й на дейност и да бъде насочена към сфери на влияние, които нямат нищо общо с националната ни сигурност. И в това се крие огромната политическа отговорност на Сергей Станишев. Всъщност, предложена като структурна промяна в сектора за сигурност, тя бе използвана от Станишев като собствена преторианска гвардия.

Има ли резон в думите на Цветанов, че РЗС е креатура на ДАНС?  Защо ГЕРБ атакува своя партньор в управлението?

- Аз не смятам, че РЗС е партньор на когото и да е. Нямам информация от гледна точка на историята на създаване на партията "Ред, законност, справедливост", но прави впечатление, че това е партията, която в последните месеци и години винаги е парадирала с особения си статут на достъп до информационния масив на ДАНС. Ако внимателно се в гледаме в края на предния и началото на сегашния парламент, ще видим, че това е политическа формация с определена мисия, което изисква по-задълбочен анализ.

- Разполага ли Янев действително с документи за корупция в сегашния кабинет, или се опитва да сплаши Борисов?

- Това е опит за политическо позициониране, да бъде разпозната РЗС като партньор. Забелязваме едно надцакване от страна на РЗС и Атака в това, кой да бъде разпознат като първи партньор на ГЕРБ в управлението.  Средствата, които използват и двете партии, са идентични, но разликата идва от това, че РЗС се изживява като борец срещу корупцията. Това според мен е неадекватно политическо поведение, но ми се струва, че само в страни като нашата тезата, че политическа партия може да се възприема като борец срещу корупцията, намира подкрепа. Това е цел на държавната администрация, на органите за сигурност, но не и на една политическа формация. Така че всеки опит на дадена партия да се позиционира в това поле, обикновено кънти на кухо и обикновено означава нещо друго.

- Случайност ли е, че скандалът избухна точно сега, около 100-те дни на кабинета?  Бои ли се кабинетът от обществената оценка за свършеното досега?

- Не, обществото не се интересува от 100-те дни, защото това е управление насред криза. Нито политическите опоненти, нито обществото е готово да му даде някакъв толеранс. Странното е, че никой не коментира скандалите в ДАНС и връзката с конгреса на БСП. Не чувам никой да коментира влиянието на БСП в ДАНС и мащабната война за сфери на влияние в социалистическата партия, която се води през последната година и половина. При преизбирането на Станишев бяха приложени такива апаратни хватки и маймунджилъци, които дори Тодор Живков не си е позволявал. Последният конгрес на БСП показа, че тя напуска демократичното пространство и е заплаха за политическата система на България.

- Прави впечатление, че в последните седмици министрите постоянно предлагат идеи, но те биват негативно приемани и от експертите, и от обществото (идеята за фиска, изравняването на пенсионната възраст, идеята за второ задължително осигуряване, законът за отвличания). Това не говори ли за неувереност от страна на кабинета?

- Това е стратегия от страна на ГЕРБ.  От една страна, подобно предварително лансиране на идеи в публичното пространство ангажира общественото внимание. От друга страна, позволява добре да бъдат осветени всички експертни и политически позиции по даден въпрос. Това е световна практика, която се оформя като силно поведение на правителството.

- Бойко Борисов говори за предсрочни избори.  Да не би ГЕРБ да търси начин да абдикира от властта?

- Това според мен съответства на общественото мнение и по-скоро на електората на ГЕРБ, който би искал да види успешно еднопартийно управление. Да види кабинет, който не е зависим от малките политически фракции в парламента. Подобни заплашителни изказвания към политическите партньор и по специално към РЗС звучат положително в обществото.

- Удачно ли е сега да имаме предсрочни избори, при условията на икономическа криза и необходимостта от спешни мерки?

- Разбира се, че не и няма вероятност за предсрочни избори. Реално погледнато, кабинетът се ползва с голямо доверие и парламентът работи организирано около парламентарното мнозинство, така че аз не виждам шансове за подобен сценарий.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ХАХА

ХАХА

30.10.2009 | 07:32

Единствено дебил не може да отчете, че през всички 20 години на прехода не сме имали по-неудачно,по-неориентирано и по-некадърно правителство от настоящето Затова и БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ОСТАНЕ КЕНЕФ (тоалетна) , така както много сполучливо и точно я изобрази чешкият художник Давид Черни ! … КЕНЕФ , в края на двора- с една дупка в следата, типично по български ,типично по селски… Нека им напомня, че " благодарение " на подобна политика на геноцид спрямо народа ни , се случиха януарските събития през 1997 година. АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ им ПОЖЕЛАВАМ много скоро , защото иначе ще разплачат ТОТАЛНО майката българска ... ,!Вероятно има още някои, които смятат , че сегашното управление не е тотално сбъркано , но това се дължи единствено на увреденият им генетичен код ...[u][b]Колкото и да му лижете гъза , Бойко Борисов за 100 дни ДОКАЗА единствено, :[/b][/u] 1. Че е елементарен и първосигнален човек със самочувствие и без грам покритие! :rolleyes: 2. Че върти, като развален грамофон едни и същи глупости до втръсване! :confused: 3. Че вечно някой още му е виновен и крив! [img]http://forum.segabg.com/img/scream.gif[/img] 4. Че е всичко друго но не и управленец! [img]http://forum.segabg.com/img/spiny.gif[/img] Неговата роля е не да решава проблемите. а да ги създава! 5. Че не блести с интелект! [img]http://forum.segabg.com/img/scream.gif[/img] [u][b]Феновете му също!...[/b][/u]

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?