49

Военното аташе на САЩ уважи ветерани парашутисти в Пловдив

Виден американски гост посрещнаха днес  в клуба на Съюза на българските парашутисти в Пловдив. Военното аташе на САЩ подполковник Майкъл Линингтън дойде да почете 80-годишнината от създаването на първото парашутно поделение в родната армия. 

Визитата бе част от програмата за честване на юбилея от сформирането на славната Първа парашутна дружина на 18 март 1943 година. Тя е съставена от 19 офицери, 60 подофицери и 348 войника. На 10 октомври 1944 година е включена в частите на Първа българска армия, а седмица по-късно, на 18 октомври, е първата й битка за овладяване на височината Стражин и осигуряване на път за настъпление към Скопие и Куманово. Боят започва в 7 часа сутринта и продължава до 15 часа следобед, когато позицията е овладяна. В превземането на върха живота си дават 54 български военни парашутисти, 69 са ранени.

Подполковник Майкъл Линингтън изтъкна славната история на Парашутната дружина и подчерта, че САЩ и България са съюзници и съмишленици в НАТО. И добави, че силното сътрудничество в алианса може да доведе до по-бързото приключване на войната в Украйна.

Гости на събитието в клуба на ул. „Братя Бъкстон” № 61 бяха командирът на Съвместното командване на специалните операциигенерал-майор Явор Матеев, полковник Иван Райков, полковник Йордан Йорданов, о.з. бриг. генерал Огнян Пачев, о.з. полк. Димитър Бучков, заместник-кметът на Пловдив с ресор „обществен ред и сигурност” Йордан Ставрев и ветерани парашутисти.

Майкъл Линингтън поличи почетен плакет на Съюза на българските парашутисти.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?