Следвайте ни

Водата в Пловдив остава евтина, но за сметка на абонатите

viber icon

Водата в Пловдивско остава сред най-евтините в страната и догодина. Повишението, заложено от местното ВиК за 2021 година, е едва половин стотинка отгоре върху досегашната цена от 2,22 лева на кубик за битови абонати. Добрата новина за джоба ни обаче не звучи толкова позитивно за специалистите, които са наясно, че по-некачествената стока е по-евтина.    

Завчера Върховната административна прокуратура задължи КЕВР да се намеси и да регулира цените на ВиК дружествата в страната, след като проверка на самия регулатор показа, че от общо 29 дружества с одобрен бизнес план 5 са отчели над 50% неизпълнение на показателите за качество, 11 са показали между 40-50% неизпълнение, а при останалите 13 дружества несправянето варира между 7 и 11 на сто.

Къде е "ВиК Пловдив" ЕООД 

Голямо червено „НЕ” в таблиците на регулаторния орган имаме при показателя „общи загуби на вода във водоснабдителните системи” - при разчет от 55,47% реалността за 2019 г. е показала над 60% разхищение. Неизпълнение има и при покритието на пречистване на отпадъчни води, авариите на канализационната мрежа, контрола на течовете и оползотворяването на утайките от ПСОВ. За някои от обследваните показатели пък информация не е подадена навреме и те не могат да бъдат засечени адекватно. Заключението на КЕВР за пловдивското ВиК е, че от общо 30 показателя за качеството 13 не са изпълнени. 

Ниската цена ​за кубик в Пловдивско е добре дошла единствено за джоба ни, ако живеем на принципа „ден да мине, друг да дойде”. Тя обаче означава, че местното ВиК не успява да направи достатъчно инвестиции и по тази причина 

в Пловдив скоро няма да се подобри качеството на водата,

нито ще намалеят авариите и разкопаните улици заради спукани тръби, нито ще се спре пилеенето на публичния ресурс. 

Факт е, че ВиК налива все повече пари в кърпене на спукани тръби, вместо в подобряване на водоснабдителната мрежа

 

Ценообразуването при водата за домакинствата и бизнеса е сложен процес, но ориентировъчната цена се знае в аванс в рамките на 5-годишен период. Това е така, защото ВиК дружествата изготвят 5-годишни бизнес планове, които съдържат както цената на комплексната услуга "доставка, отвеждане и пречистване на водата", така и  производствена, ремонтна, инвестиционна и социална програма.

За следващата година при 16 ВиК дружества цената ще бъде понижена, а при седем дружества, сред които и пловдивското - повишена. Останалите са без промяна. Логиката е ясна - където има по-съществено намаление на цената на услугата, означава, че операторите не са си изпълнили инвестициите и изискванията по плановете си, обясни публично по време на обсъждане в КЕВР

д-р Ивайло Касчиев, ръководител на работната група и директор на дирекция „Водоснабдителни и канализационни услуги“ в ​регулатора. В районите, където операторите са изпълнили задълженията си, цената се повишава заради простата пазарна логика -

по-добра стока или услуга се продава на по-висока цена. 

Специалистът подчерта, че България е на първо място в ЕС по загуби по трасетата. Според него е редно ВиК операторите да отговорят на въпроса защо качеството на услугата не се подобрява през годините и какви мерки се взимат в  тази насока.

Настоящият регулаторен период обхваща 2017-2021 година и тази година всички ВиК дружества в страната минаха планова проверка от КЕВР. Тя обаче касаеше 2019 г. Инспекцията бе ключова, защото законът позволява след третата година от приемането на бизнес плановете на дружествата КЕВР да актуализира цените, заложени там, като отчете изпълнението на инвестиционните им програми и показателите за качество.

След оповестяването на евентуалните нови цени във ВиК сектора се оказа,  че доволни няма. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?