Следвайте ни

Внукът на Кюфтеджи Ахмед кара розов "Москвич 412" и върти ресторант

viber icon

Турският инженер Еляс Кавуранлар живее вече 26 години в Пловдив. Дядо му и баща му били майстори на пържения одрински дроб. Искал да работи като индустриален инженер, ала сега прави същото като прадедите си и кара в града под тепетата любимия си розов "Москвич 412".

Половината ми живот мина вече в Пловдив. Това е много симпатичен и красив град, който прилича на Одрин, казва Еляс. Цялата история на фамилията му се гради на кюфтетата и пържения дроб. Дядо му Ахмед обикалял улиците на големите градове в Тракия и приготвял на място кафе и топла храна. Всички в Одрин го наричали Кюфтеджи Ахмед. „Не е имало ток, не е имало газ. Дядо е правил всичко на тротоара. Носи си оджак на спирт и с една тенджера е правил кюфтетата на улицата. Дроба го пържил вкъщи”, разказва Еляс. В онези времена Кюфтеджи Ахмед бил постоянно на път - обикалял всички големи събори в Тракия и участвал в най-важния - този в Одрин.

Синът на кюфтеджията - Мустафа, не искал животът му да мине край тиганите с джигер. След войната в Турция много станало модно и изгодно да станеш шивач на мъжки костюми. И отишъл да учи занаят в истанбулския квартал Бейоглу. Върнал се оттам с шивашка диплома, но не му потръгнало в Одрин. И пак опрял до занаята на Кюфтеджи Ахмед. И Мустафа обикалял събори и градчета със стоката си.

След това Тракия се електрифицирала и той отворил първия си ресторант. В него имало само 5 маси, но одринци смятали, че в него се сервира най-хубавият пържен дроб. И започнали да наричат Мустафа Царя на джигера. Еляс пази стари снимки на баща си от времето, когато е обикалял с оджак на спирт и пред първия му ресторант, на който с големи букви пише „Джигерджи” - място за пържен дроб.

Еляс опитал като баща си да избяга от джигера и затова завършил индустриално инженерство. След казармата, прекарана на ​иракската граница, не си намерил работа по специалността. „В Одрин през 90-те започнаха да идват много българи ​- всеки ден пристигаха по 40-50 рейса „Чавдар”. Чудех се какво има там, в Б​ългария. Дойдох за пръв път и ми стана много интересно. Правих търговия ​- търсеха се много неща. Б​ългария бе много богата държава, интересни неща имаше тук”, спомня си Еляс. След няколко години приятел му предложил да открие турски ресторант с чай, джигер и гледане на телевизия. И като в роман на Маркес, животът за инж​енер Кавуранлар завършил един пълен оборот - от тава джигера бягал и пак се върнал при него.

Произведено в Ловеч: Руският звяр заприлича на кадилак

Еляс купил москвича си преди няколко години. Излязъл е от конвейера в Ловеч през 1976 година. Тогава вече пускаме по 15 000 коли годишно. „Много е здрава колата и е интересна. Има много дебели ламарини. Майстор й смени тапицерията. Сега ще й правя по-голям ремонт, защото все пак ще я карам до Истанбул”, обяснява Еляс. Не знае на колко километра е. Когато го купил, дъщеря му Мелиса предложила да го боядиса в бонбоненорозово. Майсторът на тава джигера харесва резултата и изобщо не мисли да го пребоядисва. Така пловдивският розов москвич ще премине триумфално по улиците на Истанбул на голямата изложба за ретроколи. 

На 4 ноември 1966 г. в 15:00 часа от линията на завода в Ловеч слиза първият лек автомобил „Москвич 408“. До края на същата година група от 7 монтажници сглобява общо 32 автомобила. През 1967 г. в Ловеч са направени 564 москвича, а през 1968 г. са планирани 2500. Годишният ръст на производство прогресивно нараства и до 1972 г. достига 8000 броя. 

Джигерът трябва да е тънък като листо

Всяка пролет в Одрин започва ежегодният фестивал на черния дроб. Циганските оркестри осигуряват музиката, а на главната улица са разположени множество сергии, предлагащи да опитате от ястието, с което градът е известен в цяла Турция и отвъд пределите й.

Тава джигерът трябва да е от агнета, които пасат в близките тракийски поляни. Ако е телешки, то животното трябва да е максимум на 1 година, а дробът да е, ако може, от същия ден. Той трябва да бъде нарязан тънко - както турците казват - “на ленти, тънки като листа”, и да се почисти от вените и сухожилията. Лентите се овалват в брашно и черен пипер и се пържат. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?