Следвайте ни

Внимавайте! Кърлежите плъзват!

viber icon

Във връзка с настъпването на пролетно–летния сезон и активизирането на пълзящи и летящи насекоми, които обичайно създават сериозен дискомфорт у гражданите, от дирекция „Екология и управление на отпадъците” отправят апел към пловдивчани да обострят вниманието си и по отношение предпазване от векторно-предаваните трансмисивни инфекции.


Експертите поясняват, че това са инфекции, при които причинителите се предават с кръвосмучещи членестоноги – вектори - кърлежи, комари и пр. От тази група заразни болести у нас се срещат Марсилска треска (Средиземноморска петниста треска), Лаймска борелиоза (Лаймска болест), Ку-треска, Кримска-Конго хеморагична треска (ККХТ), Хеморагична треска с бъбречен синдром (ХТБС), Кърлежов енцефалит, Туларемия, Западно-Нилска треска, Малария, Висцерална Лайшманиоза.


Източници или резервоари на инфекцията в природата са диви животни и птици. При някои от тях източници или резервоари са домашни животни и птици, а при малка част – и човекът. Настъпилите климатични промени водят до изменения в биотопите (местообитанията) на резервоарите и векторите, увеличаване числеността на техните популации, постепенно заличаване на границата между типично природните огнища и населените места. Това означава, че е необходимо да бъдем внимателни и да се предпазваме от заразяване дори и в силно урбанизираните населени места.


С цел намаляване числеността на преносители, причинители, резервоари и вредни организми до степен, безопасна за здравето на човека, е необходимо да се осъществяват така наречените ДДД-дейности – дезинфекции, дезинсекции и дератизации. Националното ни законодателство регламентира, че тези мероприятия са ангажимент на лицата, които стопанисват съответните обекти. Така например, общинската специализирана служба „Дезинфекционна станция” целогодишно обслужва обектите, които са общинска собственост и обработва срещу кърлежи, комари, бълхи, гризачи и пр. площите, които са публична общинска собственост.


По същия начин, всяко физическо и юридическо лице е задължено да поддържа в обектите си численост на членестоноги и гризачи вредители на нива безопасни за здравето на хората и да осигурят извършването на дезинсекции и дератизации.


Специалистите се обръщат към всички пловдивчани да се погрижат за обектите, които стопанисват и обитават:


- поддържайте ниско окосена тревата в обектите, които стопанисвате;


- изхвърляйте окосената трева, събраните клони, листа и други отпадъци на обозначените за това места;


- търсете професионално съдействие за същинските химични обработки;


- вземайте необходимите лични предпазни средства, когато посещавате открити зелени площи, особено когато сте извън населените места, които не са поддържани;


- при ухапване от кърлеж, алергична реакция от ухапване на насекомо и пр., обърнете се за съдействие към медицинско лице.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?