71

Внимание: Започна сезонът на гърмящите комини, почистете ги!Есенно-зимният сезон започва и е време да почистите комините на своите къщи и домове. Най-разумно е почистването да извърши професионалист, но ако все пак сте решили да направите това сами, осигурете своята безопасност.

Защо е важно да чистим комините? В непрекъснато пушещите комини се натрупват сажди и неприятна миризма, а лошата поддръжка може да доведе до пожар. Най-често причина за това стават наслоените замърсявания по вътрешността на комина. При горене дървата отделят замърсители, които покриват вътрешното коминно тяло с креозот- мазна, черна субстанция. Той се образува в резултат на газове, които не са напълно изгорели, и кондензира от вътрешната му страна, където остава докато не се отстрани ръчно.

Изгарянето на зелени или мокри дърва води до неговото наслояване и натрупване. Възможно е в комина да има попаднали запалими отломки, донесени от животни или бури. В комините, които нямат шапки пък, вятърът може да навее листа и клонки, не е изключено да има и гнезда на птици.  

Пожарите в комина започват със силно щракане и пукане. Масленият черен креозот се стича надолу в камината и когато огънят пламне, следва мини експлозия. Пламъците тръгват от горната част на комина и се спускат надолу в камината. Топлинното разширение в димоотвода  може да доведе до структурни промени в конструкцията, в резултат на което получилите се пукнатини могат да станат източници на огнища по височината на коминното тяло. Пожар в комина обикновено не може да бъде овладян от собственика на жилището. Тъй като огнеборците гасят с вода от комина надолу към камината, къщите често претъпяват и щети от наводняване. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Пламен Искров Огнянов

Пламен Искров Огнянов

08.11.2023 | 16:44

Чистенето е елементарно! Сипваш бензин в комина и палиш. Или пък нафталин. После нищо не остава... от къщата

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?