49

Внимание! Опасни къщи в идеалния център на Пловдив

Керемиди, тухли и мазилка се сипят по тротоарите

Почти всички сгради са паметници на културата и собствениците им чакат с години съгласуване на проектите за реставрация 

Стари къщи, голяма част от които са паметници на културата, не се поддържат от своите собственици и застрашават живота на минувачите, установи за пореден път екипът на „Марица”. За някои сгради има инвестиционни намерения, но проектите отлежават с години в чекмеджетата на чиновниците по дългата верига на процедурите по съгласуване. През това време керемиди, тухли, мазилка и цели балкони висят опасно над главите на минувачите в идеалния център на града.  

Красивата някога сграда на ул. „Христо Г. Данов” е опакована с предпазни платна, както изискват разпоредбите на Община Пловдив и заповедта на кмета на район „Централен” Георги Стаменов. Платнището обаче е разкъсано и през зейналата дупка се вижда балкон, от който се рони мазилка. Част от стъклата на прозорците е строшена и току-виж останалите ще паднат върху главите на пешеходците.

На ул. „Райко Даскалов” (Малката Главна) от старинна къща срещу халите в неделя се срути голяма парче от орнамента на фасадата и за късмет не се стигна до злополука. За куриоз - в партерния етаж работи с пълна пара лъскав магазин, но над него цари занемара, въпреки че фасадата, украсена с орнаменти, е много красива. На място беше извикана автовишка и работниците отстраниха повредената част от външните елементи.

От район „Централен” всеки месец се изпращат десетки предписания и заповеди към собствениците, които по закон са длъжни да поддържат имотите си в добър вид. Някои от тях са извън страната, други  предпочитат да си правят оглушки, трети не се разбират помежду си как да си поделят разходите. Въпреки това много от старинните къщи са възстановени от своите собственици, твърди Георги Стаменов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Митко Коев от пловдив

Митко Коев от пловдив

30.11.2022 | 21:43

Т'ВА СА КЪЩИ САМО НА еврей,ТЕ ЧАКАТ ДА ИМ ГИ ОПРАВЯТ БЕЗ ПАРИ

Отговори
1 2
Арх

Арх

30.11.2022 | 11:44

Опазването на паметниците на културата обичайно се практикува чрез събарянето им и изграждането им отново от нулата, по правило с увеличени размери и височина и с пластмасова декорация. От Отец Паисий, през къщата на Шнитер до Общината, до Тютюневия град. Занимаващите се с такива сгради имат “добрите” традиции от Стария град, където открай време се събаряше и преизграждаше със стоманобетон, не рядко в чужд на пловдивската архитектура старопланински стил.

Отговори
2 4
Ива

Ива

30.11.2022 | 11:09

Общината да дава разрещениза реставрация ,защото ще започнат дела. Получават заплати от нашите данъци и няма нужда да рекетират собствениците на имоти.

Отговори
8 1
656

656

30.11.2022 | 12:30

За това ще питаш чехльото арх.петров и жена му бакалова

Отговори
6 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?