Следвайте ни

Хванаха съмнителен пакет на Летището с техника за пенсия

Министерство на транспорта трябва да поднови оборудването за сигурност на аеропорта, за да отговаря на европейските стандарти

viber icon

Пропуски в стандартите за сигурност и безопасност на пътници и багажи на Летище Пловдив е констатирано при проверка на Главна дирекция Гражданска Въздухоплавателна Администрация /ГВА/. За това бе подаден сигнал в „Марица“ с уточнението, че оборудването за сигурността на аеропорта не отговаря на европейските изисквания, което може да създаде риск за пътниците. Изпълнителният директор на летището Спас Шуманов обясни, че в периода 29-31 януари е извършена цялостна проверка на наличната техника и съоръженията, на пътническия терминал, както и на подготовката на служителите.

Изпълнителният директор на Летището Спас Шуманов

„Действително 90% от техниката е стара и амортизирана и трябва да бъде подменена, което е известно в Министерството на транспорта. Въпреки това тестовете минаха успешно. Двама от инспекторите от ГВА поставиха имитации на взривни устройства на произволно избран пътник, но въпреки че е стара, техниката успя да ги улови. Но това е електроника, която се влияе от токови удари и винаги може да даде процент отклонение“, казва Шуманов. Той уточни, че по време на проверката са констатирани разминавания по отношение униформите на някои от служителите -

от 3-4 години не са закупувани униформи,

както и защитно и предпазно облекло за безопасни условия на труд. В инспекторското предписание е отбелязано, че са установени и нередности, като „наличие на обрушвания по ръбовете на бетонови плочи на перона, спукани стъкла на стъклопакетите от фасадата на сградата на терминала, неработещи смесители в тоалетните в обществената зона и зони заминаване и пристигане, разрушена противохлъзгава настилка на стъпалата на една от пътническите стълби, както и наличие на почистващи препарати в помещенията за майки с деца в зоните за пристигане и заминаване“. Според степента на различните несъответствия от ГВА са дали и различен срок за тяхното отстраняване - от 15 февруари до 30 октомври 2020 г.

Както „Марица“ писа, в края на миналата седмица на Летище Пловдив се извърши успешен експеримент с измерване на телесната температура на пътниците с дистанционни термометри. Мярката е превантивна и ще се прилага заедно с възстановения софтуер на термовизионната камера на аеропорта, която също е за измерване на телесната температура. Скринингът е насочен основно към пътниците от Москва. Руската столица е рискова дестинация заради опасния коронавирус, чието огнище е в Китай.

Летището плаща луди пари на Пожарната

Години наред Летище Пловдив е с разклатено финансово здраве. Приходите на аеропорта значително намаляха, след като миналата година бяха преустановени полетите от и до Белгия, Италия и Германия. В анализа за оперативната дейност към 30.09.2019 г. е посочено, че разходите за външни услуги се увеличават драстично и това е свързано с  договор с РД ПБЗН МВР - Пловдив. „Същият е в противоречие с всякаква икономическа логика и е сключен при наличието на сериозни нередности и пропуски. Това е констатирано в одитен доклад № ОД-12/04.07.2019 г. на звеното за вътрешен одит при МТИТС“. На месец летището плаща на пожарната 85 хил. лв., като по договор сумата трябва да нарасне до октомври до 150 хил. лв.

Разкриват нови търговски обекти

На Летище Пловдив са открити нови търговски обекти, а основната цел е увеличаване на приходите от собствена дейност. На втория етаж в залата за заминаващи и чакащи от месец работи ново заведение, което предлага топли и студени напитки и закуски. Точно като в западните летище на един от диваните в барчето има и контакти за зареждане на мобилни телефони. Близо до чек-ин зоната за заминаващи пътници е монтирана машина за фолиране на багаж. От две седмици в залата за пристигащи пък има мобилна витрина с минерална вода, безалкохолни напитки и пакетирани храни. „Заведението обзаведохме със собствени средства, които успяхме да избием за 25 дни.  Машината за опаковане на багаж също е наша, а не под наем. А хората, докато чакат да вземат багажа си, могат да си купят нещо от витрината. От тези три нови обекта се надяваме да имаме добри приходи, с които да се подпомогне финансово дружеството“, надява се директорът.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Жоро

19.02.2020 | 12:26

Сигурно Домов я е хванал тая съмнителна техника щото ръцета са му като рентгена. Много обуча парфюмчета да хваща също. Аааа и стуни от цигулки. Пълни глупости и цирк на тази площадка.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?