ВМЗ дължи 50 млн. лева на държавата

50 млн. лв. са задълженията на ВМЗ „Сопот" към държавния бюджет. Това съобщи министърът на икономиката Трайчо Трайков след среща с премиера Бойко Борисов, на която са присъствали и министърът на отбраната Николай Младенов и директорът на предприятието Иван Станчев, предаде Дарик.

Последните две годни предприятието е работило с около 10 % изпълнение на производствения си капацитет. Въпреки това не са вземани никакви мерки за преструктуриране, вземане на нови поръчки или ограничаване по някакъв начин на разходите. „Стигнало се е до момента, в който на практика предприятието на може да продължи да функционира", каза министърът.

В момента се търси начин за излизане от положението. Според Трайков предизборно в компанията са наливани средства, но няма резултати от това. Сега има няколко поръчки към предприятието. Министърът на отбраната Николай Младенов е поел ангажимента за осигуряване на няколко поръчки от чужди страни. Няма да има съкращения въс ВМЗ-Сопот, въпреки натрупаните задължения.

Министърът на отбраната Николай Младенов заяви, че в дружеството "са наливани" пари предизборно, с които са плащани работните заплати, но не и осигуровките върху тях. По думите му ще се търсят начини за реализиране на продукцията на ВМЗ "Сопот" на пазари в Азия, Африка и другаде. Младенов посочи, че положението в завода не е единичен случай, а такова е състоянието на всички предприятия от отбранителния сектор. "Предишното ръководство на МО е участвало в това с двете ръце", заяви той. Директорът на ВМЗ "Сопот" Иван Станчев каза, че няма да има масови съкращения в дружеството с 3700 души персонал, като административният и спомагателният персонал ще бъдат пренасочени към други дейности.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?