Следвайте ни

ВМРО подхваща незаконните къщи в махалите

viber icon

ВМРО ще осъществи натиск за премахването на незаконните постройки в ромските махали в Пловдив. „Нашите съветници ще внесат в Общинския съвет две питания към Общинската администрация: първото е колко са издадените заповеди за събаряне на незаконни постройки в тези квартали и колко от тях са влезли в силата. Вторият въпрос е колко струва бутането на всяка една постройка и колко е общата сметка“, обяви лидерът на партията под тепетата и кмет на район „Южен“ Борислав Инчев.

На обсъждането на бюджета в местния парламент съветниците Камен Шишманов и Стефан Послийски ще предложат необходимите за разрушаването на незаконните къщи средства да бъдат предвидени в разходната част. Според Инчев приоритетно трябва да бъдат отстранени постройките върху улици и тротоари, както и тези вдигнати на места с подземна инфраструктура. Става дума за къщите и бараките в най-големите ромски махали, които са разположени в районите Източен, Централен и Северен.

Решаването на проблемите в ромските махали не може повече да се отлага. Прем март или април нвече може да се пристъпи към физическото изпълнение на заповедите за отстраняването на сградите, допълни Инчев. По думите му администрацията трябва превантивно да вземе мерки, вместо след това да гаси пожарите.

Зам.-председателят на ОбС Камен Шишманов смята, че позволяването на ромите да строят незаконно и да не плащат ток се използва от определени политически сили за купуване на гласове на изборите. „В Столипиново идваха да живят хора от цялата страна с цел да се отопляват безплатно през зимата. Много цигани работят в Западна Европа и там се научиха да си плащат сметки. Трябва и тук да се интегрират и да спазват законите като останалите граждани“, подчерта той. Според него не бива повече да се допускат двойни стандарти – българите да изпълняват закона, а своеволията на ромите да бъдат толерирани.

„Благодарим на всички пловдивчани, които въпреки големия студ дойдоха на откриването на Европейската столица на културата в събота вечерта. Те направиха възможен големият спектакъл и го направиха не заради одеяла и кули. Бяха дошли да подкрепят града си“, отбеляза общинският съветник Стефан Послийски.

„Искаше ми се акцентът върху българското да беше малко по-голям. Хората аплодираха Теодосий Спасов и избухнаха при песента на Валя Балкански и карловските кукери. Трябва малко по-силно да бъде натъртено, че Пловдив е древен и вечен и че българската култура е в основата на европейската допълни“, каза още Инчев. Той предупреди, че ако ръководството на фондация „Пловдив 2019“ не дава гласност на проектите и сроковете, ВМРО ще преразгледа подкрепата си.

Кметът на район „Южен“ съобщи, че още не е ясно в какъв коалиционен формат ще се яви партията на предстоящите европейски избори, като формулата ще бъде определена на национално ниво. „Нашата цел за местния вот е ВМРО да бъде фактор в Пловдив. Там също тепърва ще уточняваме дали ще се явим самостоятелно или в в коалиция“, допълни Инчев. Той изключи всяка вероятност кандидатът за кмет на Пловдив да им бъде спуснат ултимативно от София.  Със сигурно решението ще го вземе местната организация на ВМРО“, натърти градският лидер.

Инчев обеща партията да издигне за съветници млади и отговорни хори, доказали се в обществото и с почтени професии, които да са достойни пловдивчани. „Местни, свестни и известни“ – това основните критерии, по които ВМРО ще ги подбира.

 

Мирослава Атмаджова

Мирослава Атмаджова

Редактор - marica.bg

Мирослава Атмаджова е завършила Право в ПУ „Паисий Хилендарски“. Работила е като копирайтър в голяма IT компания. Част е от екипа на „Марица“ от 2017 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?