Следвайте ни

Вместо мост над Марица - 2 пейки и инсталация от стара врата

Германците от архитектурното студио на Калтвасер и Ронц спечелиха 345 000 за идеята си, но после решили, че парите са малко, и проектът се трансформирал

Архитектурното студио на Калтвасер и Ронц трябваше да прокара с местни занаятчии временен мост над Марица в „Столипиново”, чрез който символично да се създадат връзки. Но мост няма да има.

Според първоначалната идея, одобрена с аплаузи от визионерите в Общинска фондация "Пловдив 2019" , той трябваше да е резултат от втори проект на немците, освен Детския град - „Изграждаме заедно: Да се учим от "Столипиново”. Идеята, с която студиото печели още 345 000 лв. /колкото и за Детския град на Младежкия хълм/, предвиждаше „комплексно взаимодействие на престижното архитектурно студио с общността в "Столипиново", с даденостите на квартала и реката за изграждане на временни структури, които да играят ролята едновременно на културни хъбове и на символни съоръжения и да създават връзка между изолирания квартал и останалата част от града, включително дървен мост над Марица”. Комисията от фондация „Пловдив  2019” уточнява, че проектът не е част от апликационната книга, но „съдържа най-голям потенциал да спомогне за изпълнението на два от основните критерии на инициативата - 

европейско измерение и включване на граждани”.

Проектът влиза в платформа „Сливане”, клъстер „Махала”. Философията му после е доразгърната така: „Ангажирани в своите мрежи и в различни занаятчийски дейности, жителите на квартала са създали минифабрики от всякакъв вид. Създали са културен живот и собствена икономика, базирана на импровизация, внушителна изобретателност, надарено занаятчийство и огромно общностно чувство. Екипът на проекта използва това местно умение и заедно с общността създава архитектурна намеса, която свързва Столипиново с Пловдив. Почти напълно отделени от заобикалящия ги град, хората от квартала са силно свързани със свои роднини в Западна Европа. Проектът ще разобличи общоприетите стереотипи  във възприемането на ромската общност и ще насърчи междукултурното общуване чрез методите на изкуството”.

В този процес Калтвасер и Ронц отново не участват пряко, а само като автори на концепцията.

На ход за реализацията е Гьоте институт, който е избрал за водеща организация „Ателие 3”, а Сдружение „Детска архитектурна работилница” партнира. Организациите са обявили, че събират снимки на мебели за изхвърляне, които да претворят в отворени ателиета от април до есента. Няколко са минали. В работилницата на дърводелеца Берул и ковача Здравко стара врата е превърната в инсталация. Друга вече е плот на маса, която с две пейки е поставена срещу супермаркет като „място за срещи”.

„За майсторите ни разказа Геника Байчева от „Открити пространства”, която от 2015  г. работи по антропологично изследване в "Столипиново". Тези дърводелци, стругари, железари, строители, шивачи, бръснари  умеят да правят красиви неща, но остават непознати. Това беше потенциал, който да разкрием. Геника ни срещна с Берул и Здравко, разказахме им за нашите идеи. Сработихме се и създаваме все по-голям екип”, обясни  Доника Георгиева от „Ателие 3”.

Макар на видеата от акциите да се виждат неколцина участници, тя твърди, че са се включили разнообразни хора,

даже от Австрия, Испания, Италия, Франция, Унгария, САЩ - младежи, на които им е интересно гетото. Заразили и местните.

В тридневен дизайн уъркшоп в СКЛАД са генерирани идеи за облагородяване на ул. „Крайна“. Трябва да се реализират от 12 до15 септември и от 3 до 6 октомври. „Ще ремонтираме детски съоръжения, ще изградим места за сядане, навес и арт инсталация. Ще работим с метал, дърво, бетон - от грубата конструкция, през фините детайли до артистичните декорации", казва Георгиева. Запитана доколко реализираното съвпада с идеята, отвърна: „Това е процес с разнообразни цели: да изградим екип с майсторите; да реализираме градски артистични инсталации (Вратата, Масата с пейки, Стативите); да преизползваме иновативно мебели и строителни елементи; да въвлечем различни хора; да разширим знанията и уменията им. Вярваме, че успяваме”.

 

А дано. Ама надали... 

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?