Следвайте ни

"Властелините на Родопите" гостува на Природонаучния музей

viber icon

Изложбата “Властелините на Родопите” ще гостува на Регионалния природонаучен музей - Пловдив през целия месец ноември. За 30 дни жителите и гостите на Пловдив ще имат възможността да се потопят в биоразнообразието в Източните Родопи. По-голямата част от фотографиите с кадри от впечатляващата природа ще бъдат изложени в зала „Ботаника“, но отделни табла ще могат да се видят и в залите „Бозайници“, „Птици“ и „Земноводни и влечуги“. Посетителите ще ги видят като част от експозицията в работното време на музея - от понеделник до неделя от 09:00 до 17:00 часа.

Биоразнообразието на Източните Родопи е едно от най-богатите и запазени в Европа: включва над 4300 животински вида. Изложбата „Властелините на Родопите“  представя дивата природа именно в него: едно от последните запазени девствени кътчета на Европа. Посетителите ще видят още снимки на спиращи дъха пейзажи, прекрасни бозайници, редки птици и влечуги, красиви цветя и да научат повече за завърналите се през последните години зубри и тарпани.

Както самото име подсказва, фокусът на изложбата „Властелините на Родопите“ ще бъде поставен върху белоглавите и черните лешояди, известни още като господарите на родопското небе. Източните Родопи са и последното в България убежище за черните и белоглавите лешояди, към които е насочен проектът по програма LIFE „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“. Районът е и най-важната област за размножаване на световно застрашения египетски лешояд на Балканския полуостров. Източните Родопи подслоняват значителни популации на вълци, чакали и видри в България. Кафявата мечка също започна да се връща в тази част на планината през последните години.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?