Следвайте ни

Владиката към децата: Вярата е антибиотик срещу вируса на греха

viber icon

Да имат Господ за свой най-верен приятел и учител, посъветва пловдивският митрополит Николай деца от цялата страна, които са победители в шестия конкурс за стихотворение, есе и рисунка „Въведение Богородично – Ден на християнското семейство и християнската младеж”. Той се организира от Пловдивската митрополия и вече е национален.

За първенците в него владиката отслужи днес молебен в храма „Св. Петка”, а след това в Епархийския дом най-талантливите участници в надпреварата получиха своите грамоти и награди.

Владиката благодари на техните родители и учители, че ги насърчават да изберат пътя на доброто и възпитават у тях добродетелите. Призна, че са подложени на много изкушения в съвременния свят. Има антибиотик за вирусите на греха  – вярата, даде кураж дядо Николай. Има и лечебница – църквата и духовната просвета, от която децата да разберат кое е добро и кое е зло, да изберат доброто и да го следват, добави той. 

Председателката на Културно-просветния отдел в митрополията Недка Чолакова разказа, че на конференция на учителите по религия, когато бил обявен конкурсът, някои от тях също решили да се включат. „С това ви показват, че не са лоши хора, които ви тормозят с контролни и оценки, а имат таланти като вас”, обърна се към децата Чолакова. Преподаватели й изпратили 3 есета, 3 стихотворения и 2 рисунки. Красимира Вътева прочете своето есе в началото на церемонията по награждаването, като сравни в него семейството с дървото на живота.

Деца от най-голямото неделно училище  - в Кърджали, изпълниха три тропара за празника. С китка от народни песни аплодисменти заслужи и гайдарят седмокласник от Математическата гимназия в Смолян Васил Пременаров. Той е участвал със стихове и проза вече три пъти в конкурса и го е печелил.

Ето пълното обръщение на владиката към децата, родителите и техните учители:

Мили деца, обръщам се най-напред към вас с благослов и приветствие. Благословени бъдете, дошлите в име Господне, заедно с вашите родители, учители, възпитатели!

Днес е духовен празник за всички нас, в навечерието на празника на Въведението на Пресвета Богородица - празник, който изправя пред нас малката Мария, която едва 3-годишна, доведена от своите благочестви родители – св. Йоаким и Ана, в света Господен, за да се възпитава в закона Господен, без тяхна помощ изкачи сама стъпалата.

Но, забележете – важно беше родителите й да обещаят Богу, че ще я посветят нему. Много важно беше да я доведат до храма.Ако не я баха довели, тя нямаше да възкачи не само стъпалата на храма, но и стъпалата на добродетелите, които я възвисиха по-високо от небесата.

Бога тя възприема от ранна детска възраст в сърцето, в душата си, в живота си. Защото ние знаем, че пребивавайки в дома Господен, тя се обучаваше на закона Господен. И знаем, че тя влагаше Божието слово в сърцето си и го осъществи в живота си. И заради това се удостои единствена между жените да намери благодат у Бога, силата на Всевишния да я осени, да роди Спасителя на нашите души.

Мъдро светата църква е определила този ден да бъде празник на християнското семейство и на християнската младеж. Голямо значение за младежта, за нейното израстване, за нейното възпитание, има семейството. Семейството, по думите на св. Апостол Павел, е една малка, но жива, пълна с благодат църква. Семейството той нарича домашна църква. Семейството има голямо значение за възпитанието на децата. Неслучайно Господ Исус Христос се обръща към родителите и ги призовава да не пречат на децата да дойдат при него. „Не им пречете да дохождат при мене - казва Спасителят Христос - защото на децата е царството небесно”.

В този призив несъмнено сте се вслушали всички вие, благочестиви родители, които не само не сте попречили, а сте насърчили дохождането на децата ви при Христа. Така сте ги поставили да израстват, да се развиват, да живеят на най-сигурното място в този свят – върху вечната скала на светата православна вяра. 

Често Христос напомня на родителите: „Каквото посеем, това и ще пожънем”. Детските души са една благоприятна, благодатна почва за духовен посев. Христос пояснява тези си думи, като казва: „Никой, който сее трънки, да не чака да бере грозде”. Каквото посеем, това и ще пожънем.

Върху детските души, за голямо съжаление, в момента се извършва зловреден процес от много посоки. Колко хубаво е всички родители да осъзнаят това! Да го осъзнаят не тогава, когато улисани в бизнес, в голямата шетня на ежедневието, се окажат изпуснали своите деца и ги е грабнала зловещата ръка на злото, за да ги отнеме от живота. Добре е вашият пример да насърчи и вдъхнови много християнски семейства, които да поверят на Господа грижите за своите деца. Да ги поверят на Господа значи да ги възпитат в закона на Господ. Да постъпят по примера на св. Йоаким и Анна. Защото детските души са най-силно уязвими по отношение на страшните вируси на греха и на злото в този свят, в който живеем.

За тези вируси антибиотик има и той се нарича божествената благодат. Само тя може да противостои на вирусите на злото. Но има и лечебница – светата Христова църква, където са силата и действието на Божията благодат, силата на духовната просвета, от която децата да разберат кое е добро и кое е зло, да се прилепят към доброто и него да следват във всички дни и години на своя живот. Така децата наистина живеят на най-сигурното мято в света, имайки за свой най-верен приятел и учител Господа Иисуса Христа, нашия Спасител.

Децата днес получават огромен кръгозор от познания. Различни са източниците за информация, от които те придобиват знанието за живота, за света. Но до голяма степен ценностната система е объркана. Живеем в духовно объркан свят.

Дърво без корен не може да живее. Ако ние съзнаваме, че България е едно стародавно, красиво, доброклонесто, плодовито дърво, многовековно дърво, нека добре да знаем, че ако то се отдели от корена си, и без ураган  ще рухне. Коренът на това дърво, което ние зовем нашето отечество България, е светата православна вяра.

Радвам се и благодаря преди всичко на Бога, че той в изобилие е дал таланти на нашите деца. Не просто ни е дарил с красиви и добри деца, но и талантливи. Радвам се, че сте прочели притчата за талантите в светото Евангелие и не само не сте заровили таланта в земята, но сте дали възможност за изява. В това е проблемът  на нашия народ – като че ли не му се дава шанс за изява, за проява на от Бога дадения талант. Малко трябва да му се помогне, за да се прояви в добро и в полезно. Точно това сте сторили вие по отношение на Вашите деца.

Ако гледаме по телевизията „България търси талант” и други предавания, то истината е, че талантите в България са в изобилие и аз благодаря на Бога, че в благодатта на светата църква се дава възможност за изява на тези таланти. Добра, благочестива традиция се установи в навечерието на празника Въведение  Богородично – върху душите на децата да посеем семената на словото за вечния живот и да изкореним ония бурени на злото, които отвсякъде като че ли се стремят да заглушат доброто. 

Блгодаря на всички учители, преподаветили  и възпитатели, под чиито грижи израстват нашите деца и дават добрия плод на духа. Вие сте достойни български учители. Вие сте възрожденците на България. Моля Бог да ви дава сили, здраве и благословен успех, защото това наистина е божествено апостолско призвание, което вие осъществявате с духовен ентусиазъм и високо съзнание за значението на вярата, с голяма ревност. Бог да Ви благослови със здраве и с благословени успехи! 

На всички родители, които са проявили християнско съзнание и са насърчили живота на своите деца по пътя на вярата, надеждата, любовта: Това наистина е достойно и душеполезно.

Колко важно е нашите деца да разберат, че има Бог! Ще разберат и ще повярват,  когато изучат по предмета религия-православие какво е Бог, какво сме ние, откъде сме дошли, къде се намираме и къде отиваме. Когато разберат това, в контекста на бъдещето на България, когато говорим за бъдещето на нашите деца, няма да звучат тези думи клиширано. А осъзнато. Когато разберат, че Бог е любов, че Бог дойде не да отмени другите заповеди, а да ги изпълни и да ни даде нова заповед, по-голяма от всички – за любовта. Когато разберат какво е Бог сторил за нас, човеците, децата ще обикнатг Бога. А когато обикнат Бога, ще се стремят да не го огорчават, да не го обиждат, да не го наскърбяват, да му угодят. А като искат да му угодят, значи ще спазват Божиите заповеди и ще знаят, че е грях да се лъже, да се краде, да се убива, да се прелюбодейства и т. н. Тоест, ще стоят здраво върху фундамента на вярата. Това означава, че дървото на нашия живот, дървото на България, многовековното дърво, няма да рухне, а ще пребъде вовеки веков.

Простете многословието ми, но умилението и радостта ми са огромни, затова от пълно сърце говорят устата ми. Архепастирски благослов към всички вас, деца! Бог да ви дари с разума на премъдростта, да успявате в доброто и полезно знание, да бъдете добри, послушни, прилежни, ученолюбиви, трудолюбиви. Да радвате и родителите си, и учителите си с благословени от Бога успехи. Прегръщам ви с цялото си сърце и преподавам на вас Божието благословение!

Снимки: Пловдивската митрополия

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?