Влади Люцканов: Цяло чудо е, че няма жертви

 Владимир ЛЮЦКАНОВ, директор на Младежки театър “Николай Бинев”- Г-н Люцканов, какво е положението с пострадалите ви колеги?
- Няма опасност за живота им. Лекарите твърдят, че няма да има проблеми. Единият трябва да лежи и е транспортиран в хотела. Две от момчетата са ударени в главата, третият ­ в кръста. Слава Богу, живи са. Бил е малкият дявол. Това е огромна чига, която е механична освен това, управлява се от компютър. Тоест не е въпрос на човешка грешка. Да е ръчна чига, някой да не я е заключил, някой да не е сложил тежести, нещо да я е изпуснал, разбирам. Но тази е механична. Не знам. Тепърва от Инспекцията по труда и следствените органи, фирмата, която ги е монтирала също, ще установяват причините. Късмет е, че чигата не е паднала от голяма височина и, слава Богу, че не ги е ударил някой от държачите. Цяло чудо е, че няма жертви.


- От толкова години сте в театъра, спомняте ли си друг подобен инцидент?
- На мен ми се е случвало като актьор в Народния театър. По време на репетициите на “Чичовци” при едно гостуване в Габрово чигата се вдигна нагоре. Там пак беше механична. Имахме един мизансцен, в който всички чичовци сме седнали на чигата и се люляме. Изведнъж тя тръгна нагоре. Аз съм по-висок и успях да скоча, но до мен стоеше Георги Мамалев. Той се развика. Наложи се да го хвана за краката, стъпи ми на раменете и го смъкнах.


- Какво ще се случи с представленията ви?
- Двете представления на Младежкия театър отпадат. Свалих ги още в София, защото нямам право да рискувам живота на екипа си. Разбирам какво му е на Стефан Данаилов, артдиректора на “Сцена на кръстопът”, две пълни представления да паднат. Представления, очаквани от пловдивската публика, която винаги ни е посрещала с много любов. Но аз не мога да си позволя да се играе. Кой може да ми гарантира, че няма да се случи пак подобен инцидент. Не можем да играем и заради следствието - дори и ако поради някакъв глупав героизъм се решим. Чигата трябва да стои спусната по нареждане на експертите. Тепърва ще идват от фирмата, ще махат двигатели, ще гледат. Извинявам се от името на целия състав на Младежкия театър.


- Смятате ли, че трябва да основна проверка на техническите съоръжения след инцидента?
- Това е задължение на компетентните органи. Длъжни са проверят цялата сценична механизация, защото такъв инцидент може да има много страшни последици. Задължително е. Все пак тази сграда съвсем скоро получи Акт 16 и това не трябва да се случва. Дай Боже, това да е последната неблагоприятност за пловдивския театър и пловдивския културен живот. Защото след пожара това не трябваше да се случва.


- Ще потърсите ли отговорност на виновните?
- Предстои нашите юристи да се изкажат дали трябва да се прибегне до съдебни искове. Предстои ми да пиша много, без да имам вина, защото аз съм отговорен за здравето и за живота на хората, работещи в театъра.


Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
мдаа

мдаа

17.09.2013 | 09:34

За да стане това очевидно има много дървени глави в този град. А ако е така тогава нищо не може да им се случи от падащи тръби.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?