1939

Вкарват в Общинския съвет декларация за репресиите в РСМ

Съветниците от ВМРО-БНД с предложение

Въпросът с репресиите срещу българи в Северна Македония ще влезе и в Общинския съвет в Пловдив.

"Президентството, парламентът и Министерският съвет да се придържат стриктно към Рамковата позиция по отношение членството на Северна Македония в Евросъюза и декларацията, приета единодушно от 44-тото Народно събрание, както и към поетите от двете страни ангажименти по пътя на РСМ по присъединяване като страна - членка на ЕС, залегнали  в двустранния протокол от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.". Този призив отправят общинските съветници от ВМРО-БНД Димчо Петров, Стефан Послийски, Владимир Кисьов и Иван Црънчев в декларацията, която предлагат да бъде подкрепена с гласуване в местния парламент в Пловдив.

През последните седмици заплахите срещу българи в РСМ се засилиха. Само в Охрид това е третият подобен инцидент. Първо бяха счупени прозорците на офиса на клуб „Цар Борис III“, после бе стреляно с пистолет по него, а сега е пребит и негов активист - българинът Християн Пендиков, на 22 г. Агресията на антибългарските среди в Северна Македония се изостри, насърчавана открито от официални политически среди в Скопие, изтъкват съветниците.

"За нас като представители на българското общество в местната власт е напълно недопустимо едностранното нарушаване на приетите гореспоменати нормативни документи от страна на РСМ към граждани на Република България. За пореден път - след десетилетията на репресии и гонения над хората с българско самосъзнание в Македония, след целенасочената подмяна на историята, целенасочената  пропаганда в училищата и по медиите от другата страна на границата, днес ставаме отново свидетели на нещо крайно опасно за евроатлантическия път, по който  РСМ реши да поеме.

В страната не се прекратяват различните форми на „говор на омразата“ по отношение на България и на местните граждани с българско самосъзнание, включително и в медиите. Ставаме свидетели на системно поругаване на български културни клубове в РСМ, системни гонения, репресии и побои над граждани, определящи се като българи. Още по-притеснително е последните изказвания на високопоставени политици в  РСМ заради идеи да се ограничават права на български граждани за преминаване на държавните граници с югозападната ни съседка по дискриминационни и неясни за нас критерии - по политически убеждения и национално самоопределение.

Ето защо ние, общинските съветници в ОбС-Пловдив, считаме, че прибързаната подкрепа за еврочленство на РСМ не е справедлива пред съдбата на онези, които се бориха и умираха с българското име на уста. Несъстоятелна е и с оглед на националния ни интерес. И не е нужно. Нужно е Скопие да признае историческата истина, а тя е една: поне до средата на миналия век думите "българин" и "македонец" са синоними и няма никакво съмнение какво е етническото съзнание на огромната част от народа в географската област Македония. И днес немалка част от гражданите на Северна Македония са запазили българско съзнание или родов спомен. И техните права и достойнство следва да се зачитат. 

Повече от 120 хиляди македонци са получили българско гражданство, доказвайки българския си произход. В същото време едва малко над 3 хиляди са се осмелили да се декларират като българи при преброяването там, което е също много ясен знак за пълзящия репресивен държавен апарат. Прогресивната пропаганда е пагубна и тя не спира да работи срещу българския национален интерес. За съжаление обаче, това вече се случва и с активното действие и бездействие на българската държава, което за нас би било национално предателство", се казва в декларацията. 

Общинските съветници отправят апел българските институции да предприемат всички възможни, вменени от международното право действия, да защитят интереса на българските граждани по отношение на дискриминационната и репресивна политика в Република Северна Македония по отношение на българските граждани и тези национално самоопределящи се като такива.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 2 оценки
1/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
До???

До???

31.01.2023 | 09:55

Не е въпросът в паспорта, а в съзнанието ти като какъв се самоопределящ.

Отговори
1 6
???

???

31.01.2023 | 10:31

Съгласна съм с теб, самоопределението е най-важно! А как тогава са се получавали български паспорти там и дали не е само за да работят в ЕС, е съвсем друга тема, нали?

Отговори
2 0
???

???

31.01.2023 | 09:21

Вярно ли е, че БИЯЧЪТ на г-н Пендиков е с БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТ? А КОГА ли е издаден този паспорт (по чие време), оставам на вас да предположите...

Отговори
12 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?