Следвайте ни

Вкараха динозаври в реновираното СУ „Любен Каравелов” ВИДЕО

След ремонта за 1,8 млн. лв. изцяло обновената сградата е подсилена срещу земетръс, със слънчеви колектори и асансьор за инвалиди

viber icon

Динозаври от мезозойската ера тръгнаха на лов в новия кабинет по математика в СУ „Любен Каравелов”. Учениците от 5. А клас проектираха изображенията им на току-що измазаните бели стени в първия си учебен ден в ремонтираната сграда – хем да покажат какво е добавена реалност, хем да се порадват на придобивката.  Това, че още не са доставени щорите  и зимното слънце през прозорците направи изображенията на праисторическите животни по-бледи, не попречи на хлапетата да разпознаят тревопасните от месоядните видове.

Преди да се стигне до открития урок с новите технологии в час, първият ден от втория учебен срок за всички в СУ „Любен Каравелов” започна различно от обикновено. Началото  се оказа чак в 9 часа. Тъпан и гайда заместиха първия звънец. А учениците се явиха в основната сграда, която претърпя основен ремонт в последната една година, а през това време те бяха в по-малката на ул. „Марагидик”.

До тук в реновирането са вложени 1,8 млн. лева по ОП „Региони в растеж”. Предстои втори етап, при който ще се изгради още един корпус в двора – с басейн, актова зала и спортен салон. До момента школото никога не е имало зала за физкултура и часовете са се водели в пригодена класна стая.

Обновеното училище е с подсилена срещу земетръс конструкция, снабдено е със слънчеви колектори и асансьор за деца със специални образователни потребности. Има подобрения по елинсталацията и системата за отвеждане на вода от покрива.

Представям си, че класните стаи ще са бели, помечта Айтя от 1. А клас, докато кажат по някоя дума на тържествената церемония важните гости – кметът Здравко Димитров,  райкметът на „Централен” Георги Стаменов, зам.-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев, шефката на общинския отдел „Образование” Донка Щилянова, гости от Регионалното управление по образование и АМТИИ. В хубавата класна стая трябва също да има нещо червено, дъска и книги, добави съученичката на първокласничката – Мартина.

Оказа се, че вътре е точно така – бели стени, ламинат в цвят керемида, бяла дъска, интерактивна, че и коркова. Всеки ученик има индивидуална модерна маса, а всички лесно се разместват за групова работа.

Пространството е прекроено така, че да се оформят и помещения за занимания по музика. А в коридорите с мозайка и теракот в бяло и сиво са поставени и меки табуретки за междучасията.

Това, което виждам, не може да не ме радва, обърна се към децата и екипа на училището кметът Здравко Димитров и обеща да се навакса пропуснатото във времето – физкултурен салон, чрез който ученето да върви за ръка със спорта и здравословния живот.

Днес е паметен ден в летописа на училището, сподели и директорката Славка Щерева. Тя разказа, че през годините учениците са спечелили много първи места по конкурси и фестивали с изкуството си, но сега правят крачка и към новите технологии. Школото вече има лаптопи, интерактивни дъски и персонални устройства хромбук. А след като са минали обучения за работа с облачните технологии, педагозите се заричат  да съчетават технологичното с духовното и модерното – с традициите.

Първо гостите надникнаха в „бонбонения” 2. А клас. А  след минути младият учител Георги Стоев и неговият 5. А ги въведоха в света на новите технологии в кабинета по математика.  Ванеса проектира на стената динозавър, за да покаже що е то добавена реалност в час. Тайната е в код, който се сканира от мобилен телефон или таблет. А вируална реалност е, когато ние влизаме в нея, пое щафетата Емо. И съучениците му  отново през телефоните се оказаха редом със земеделски стопани край река Нил и в компанията на египетски фараони в гробницата на Тутанкамон.

СУ „Любен Каравелов” кандидатства за иновативно училище, като проектът е насочен към  петокласниците догодина. Освен да ползват модерните технологии, се предвижда и те самите да създават електронни ресурси. Ще се обособи също специален интерактивен STEAM кабинет.

Сега предстои ремонт на другата сграда – на ул. „Марагидик”, която да е готова догодина.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?