Следвайте ни

"Визия за Пловдив" готви паспорт за всяко дърво

viber icon

Всяко дърво под тепетата трябва да има паспорт. Това предвижда бъдещата структура на „Визия за Пловдив”, която ще се заеме със зелената система в града.  Паспортизацията предвижда данни за възрастта на всяко едно дърво и дали не е опасно за хората.

Това трябва да намали и рисковете от инциденти. „На дървета като липа, акация, конски кестен изобщо не им личи, че са опасни. Паспортизацията в другите градове бе именно заради нещастни случаи с паднали дървета”, обясни ландшафтният архитект от „Визия за София” Александър Петров. Пловдивската аналогична структура ще се опита да повтори успеха на софиянци в трупането на данни и правенето на важни анализи, а оттам и в планирането за града.

Проверка на "Марица" показа, че повече от дърветата в централната градска част са стари и трябва да бъдат премахнати. Има улици с акации на 70-80 години при крайна допустима възраст за тези дървета в градска среда от 35 години. "Наследили сме една готова зелена система, създавана в златното време на озеленяването - от 1930 до 1989, и смятаме, че тя е даденост. А това не е така", предупреждават специалистите.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?