Следвайте ни

Виртуозът Борко чете "Винету" и обича Шипка СНИМКИ

viber icon

Малкият музикант печели по 9 първи места на година, канят го да направи самостоятелен концерт в нюйоркската Карнеги Хол

Малкият пловдивчанин Борис Дюлгеров спечели само за последните 7 месеца на тази година 8 първи места от големи конкурси за пиано. За миналата година първите му места са 9, като за едното получава покана да направи самостоятелен концерт в нюйоркската Карнеги Хол. Той не се осъществи заради пандемията. В края на февруари Борко получи почетния плакет на града от кмета Здравко Димитров. 9-годишният виртуоз обаче е едно живо и буйно дете, което обича футбола, животните и паметника на връх Шипка.

Борис Дюлгеров трудно помни първите места от конкурси, които е спечелил - толкова много са вече. А в същото време, преди да заспи, чете книгите на Карл Май. Знае наизуст и трите тома на „Винету”.

Малкият пловдивчанин става музикант като на шега - след концерт, на който го водят родителите му - д-р Роза Йосифова и ветеринарният лекар Пламен Дюлгеров. Бил на 5 години. „Направи му голямо впечатление атмосферата на концерта. Един ден след това каза, че иска да свири на пиано”, разказва д-р Йосифова. Баща му веднага се съгласил. В читалището пък обещали да му дават уроци.

Музиката не е чужда на фамилията. „Повечето сме медици, има адвокати и инженери, но всички сме любители музиканти. Майка ми е свирила на цигулка, аз на акордеон, а съпругът ми на китара. Прадядо ми Димитър е свирел на 5-6 инструмента - кларнет, цигулка, пиано и какво ли още не. През Балканската война е бил в Духовата музика. Казвали са ми - какъвто инструмент види, и започва да свири”, разказва майката на Борис Дюлгеров.

Преди това любимата играчка на Борко е малка детска йоника. Получил я на годинка и половина за Дядо Коледа. В семейството взели желанието на Борко като продължение на семейната традиция, а не като уйдисване на детски акъл. Израстването му става като по график. Първият му урок бил преди Коледа в читалището при педагога Росица Грозданова. И продължили през януари.

„В края на февруари казах на съпруга ми: Хайде да му купим пиано. А той: Не бързаш ли много? Така след два месеца свирене той получи ново пиано. Виждахме, че е щастлив, и искахме да си има свое хоби”, разказва майката Роза.

И Ричард Клайдерман бе впечатлен от Борис Дюлгеров

На никого в онези години не му е и хрумвало, че пловдивският талант ще стигне дотук. Смятат, че всичко е временно и е хоби. „След половин година започна да се явява на конкурси и да печели награди. Само за миналата година има 9 първи места. А за тази има 8. Много съжаляваме за наградата - концерт в Карнеги Хол в Ню Йорк - пандемията я спря”, разказва майка му.

Последно му голямо участие е в конкурс на живо във Велико Търново. Местните медии пишат, че от всички участници пловдивчанинът води във втора възрастова група. „А там се състезаваше с деца от музикални училища”, подчертава д-р Роза Йосифова. В чужбина, когато е възможно, пътува с майка си и баща си. Наскоро е спечелил Гран При в Румъния.

Борко свирел само по един час, сега обаче разучава големи произведения и се упражнява до 3 часа. Никога повече. Дори казва на майка си: Не искам да ходя в музикално училище, защото не мога да си представя да свиря цял ден -  не е за мен това! Преподавателката му Росица Грозданова компенсира факта, че той не е в музикално училище.

В Борис Дюлгеров има състезателен дух. Много добър математик е, макар този предмет да не го влече. Обича да учи чужди езици. Завършил курса си по английски със златна диплома. Когато бил по-малък, любимата му приспивна песен била „Лале ли си, зюмбюл ли си” на Георги Христов. Останала му любима песен и досега.

Виртуозът, който обира всички награди, е палав и обича да е с другите деца. Редовно играе футбол, но гледа да пази ръцете си. Съотборниците му знаят, че като тича с топката, ги държи зад гърба си.  

След йониката любимите му играчки навремето били пумпалите. Сега не се разделя с колелото си. Август месец си е дал дума да не пипне пиано. Да си вземе детското! Родителите му обмислят да се преместят в къща и да преобразуват една от стаите така, че да може в нея да има роял. „Това е важно за развитието му. Сега се съобразява със съседи и не смее да удря силно клавишите”, казва д-р Роза Йосифова.

Като всяко будно дете, много обича животните. С родителите си посетил след един конкурс Природонаучния музей във Виена. Влезли в 8 часа сутринта и излезли малко преди да го затворят. „Бяхме каталясали, а Борис не можеше да се нагледа на животните в експозицията”, разказва Роза.

Черпи енергия от върха легенда

Любимото място на талантливия пловдивчанин е паметникът на Шипка. Всяка година иска да го водят поне няколко пъти там. „Има някаква енергия в него, след като изкачи всичките тези стъпала. Другото му любимо място е пещерата Снежанка. И там ходим поне веднъж в годината”, разказва майка му Роза. Малкият виртуоз свързва морето с град Несебър - семейството му почива винаги там.

Търси чудесата на Египет

След пианото най-голямата страст на Борко е египетското изкуство. Чете всичко, публикувано, купува си енциклопедии и ги знае наизуст. Покрай Египет знае и всичко за българската история - с лекота казва коя година е управлявал Омуртаг или в коя е роден Симеон. Интересува го всичко, свързано с Египет - как са правени боите за техните рисунки, защо изображенията са в профил и  тайните на египетската медицина.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Дано !

Дано !

24.07.2021 | 18:57

Да има повече такива таланти, но искрено се надявам, да ги опазим и останат у нас. Дано станем привлекателни и не ги прокудим като безбройните, напуснали страната ни с еднопосочен билет.

Отговори
7 1
Ерхан

Ерхан

24.07.2021 | 17:47

Браво на детето.

Отговори
13 1
Ташунко сапа

Ташунко сапа

24.07.2021 | 17:07

прекалено е умен за да стане някакъв в бг ако беше останал само с винету щеше да стане премиер,

Отговори
10 4
Борко, бягай надалече от тук!

Борко, бягай надалече от тук!

24.07.2021 | 19:36

Борко на 9 години чете Виуниту, а дЕдо му Боко на 60+години само Винету е прочел и е примиер на Булгаристан 11 години!

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?