3906

Виртуалният екскурзовод Фили развежда туристите из Пловдив

По нов иновативен начин ще бъде показано богатото културно наследство на Пловдив пред туристите. Това ще стане с помощта на мобилното приложение "АртиФакт Пловдив"  (ART&FACT PLOVDIV), като чрез него експонатите от музеите и галериите ще оживеят пред очите на посетителите. То е създадено по проекта на община Пловдив „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“ и бе представено днес от зам.-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов и Мартин Матев -  представител на фирмата изпълнител. 

Целта на приложението е да привлече повече млади хора да посетят културните институти на Пловдив, да предизвика интерес към културното наследство на града у българските и у чуждестранните туристи, и да направи по-интересно и завладяващо преживяването на посетителите вътре в самите експозиции.

Мобилното приложение ни пренася в един виртуален Пловдив, като наш домакин в него е Фили (името му идва от Филипопол), който живее в едно от пловдивските тепета.

 

Той е най-старият жител на Пловдив и знае всичко за града. Фили ни приветства, напътства ни как да стигнем до конкретния обект, разказвани ни интересни факти и накрая, ако изпълним всички задачи, ни дава и награда.

В големия проект, спечелен преди две години,  участват 7 културни институции - Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека "Иван Вазов" и ОИ "Старинен Пловдив". Партньор на община Пловдив е Cross-Cultural Introduction AS от Норвегия. Общата сума на целия проект, заедно с мобилното приложение е 800 000 лева.

Пламен Панов представи и стартирането на новата платформа „Програма Култура“ за електронно подаване на проектни предложения и електронно отчитане на дейности, които се финансират по Наредбата за реда и условията за финансиране на проекти по Програма „Култура“. Целта е да си повиши прозрачността и ефективността в разпределението на средствата, които се отпускат по програмите, допълни Панов. И обяви, че в рамките на първите три месеца Пловдив остава все така желан град за посещения. Реализираните нощувки за първото тримесечие са 136 180, от които над 91 000 са от българи граждани и близо 45 000 от чужденци. Това е ръст с 6% ръст спрямо миналата година. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?