Следвайте ни

Вино и веселие завладяват Дионисиевото шествие

Червено вино сира и мерло ще се лее днес на  Дионисиевото шествие, което по традиция предшества откриването на Международната изложба „Винария“ в Пловдив. Жителите и гостите на града могат да опитат гроздовия еликсир на „Черноморско злато“, да се повеселят с живописния спектакъл, сътворен от кукери и гайдари от Калофер заедно с фолклорния ансамбъл „Тракия“.     

Празненството ще започне в 11.30 часа от градинката до Римския стадион. Шествието ще мине по Главната улица и ще стигне до площад „Стефан Стамболов“ пред сградата на кметството.

Всяка година тържеството събира многохилядна публика и завършва с хоро. Обща наздравица дава символичен старт на „Винария“. Тази година изложбата за лозарство и винарство ще се проведе от 20 до 24 февруари в Международен панаир Пловдив, който е организатор заедно с Националната лозаро-винарска камара. 

Посетителите отново ще се насладят на колекциите от вина и високо алкохолни напитки, представени от български и чуждестранни фирми. За първи път ще бъдат презентирани купажи от биоарония и биомалина с мавруд, а също – синьо вино с екстракт от водораслото спирулина, които са световни новости.

Силен акцент са вината от местни сортове, предлагани от бутикови изби и печелещи вниманието на ценителите със съхранените специфични качества. В съпътстващата програма на изложението са включени дeгустациите „10 вида занаятчийско вино от мерло“  и „Тероарите на Южен Сакар – Сира с много лица”, организирани от Българска асоциация на независимите лозаро-винари. 

Най-добрите марки вино и алкохолни напитки отново ще бъдат демонстрирани в уникалния Град на виното и деликатесите заедно с широка гама храни и гурме специалитети от участници в изложбите „Фудтех 2019“ и  „Вкусове от Италия“. Там ще бъде разположен и суши бар, за да допълни палитрата от вкусни изкушения. Гостите на трите изложения ще имат възможност да дадат своите оценки за предлаганите продукти в конкурса „Изборът на потребителя“.

Специалистите ще видят нови технологии, машини и материали за лозарството, винарството и хранителната индустрия, както и иновации за селското стопанство, демонстрирани на изложбата „Агра“, която се провежда по същото време.

dariknews.bg

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?