ВиК-Пловдив дължи над 3,5 млн. за вода на Басейнова дирекция

Парите ще се събират принудително

Ревизоро разпореди проверка на всички оператори колко черпят и какво пускат в мрежата

 

ВиК - Пловдив дължи огромни суми на Басейнова дирекция за водата, която черпи от водосборите на река Марица и други източници. Държавното дружество редовно бави плащанията, а натрупаните борчове вече са над 3,5 млн. лева. Операторът не е платил 1 700 890 лева за 2018 година, показва справка от Басейнова дирекция.

Още толкова са се натрупали за 2019-а. Срокът за превеждане на парите за миналата година изтича на 15 февруари, но най-вероятно отново няма да бъде спазен, след като ВиК - Пловдив не се е разплатило за 2018-а. Пловдивският оператор е най-големият длъжник в Източнобеломорски район, където се обслужват 21 дружества. 

ВиК - Пловдив редовно бави сумите за добиваната вода. Преди 6 години тогавашният шеф на Басейнова дирекция Никола Кърнолски се прости с поста си, след като повдигна публично въпроса за борчовете на дружеството, които по онова време бяха надхвърлили 5 милиона лева. След скандала се наложи парите да бъдат събирани от НАП.

Сега най-вероятно отново ще се стигне до намесата на данъчните. Докато бави плащанията към Басейнова дирекция, ВиК - Пловдив продължава да пилее над 60% от добитите количества вода и да не предприема сериозни действия срещу собствениците си длъжници, от които има да събира над 18 млн. лева.  

Междувременно вчера новият министър на околната среда и водите Емил Димитров разпореди Басейновите дирекции да извършат проверки на всички ВиК оператори по изпълнение на условията в разрешителните за водовземане.

Това стана на извънредно заседание на Висшия консултативен съвет по водите в МОСВ. То се проведе под ръководството на Ревизоро и с участието на зам.-министъра на МОСВ Красимир Живков.

В срещата участваха още представители на МРРБ /принципал на ВиК дружествата/, Министерството на енергетиката, „Язовири и каскади“ ЕАД, „Напоителни системи“ ЕАД и „Софийска вода“ АД.  

Експертите от Басейновите дирекции ще проверяват дали са изпълнени условията в разрешителните за монтиране на измервателни устройства. Така ще се проследи отчита ли се реално ползваната от ВиК операторите вода и рационалното използване на наличния природен ресурс.

„Проблемите във ВиК сектора ги знаете - върви едно междусистемно надлъгване от години. За да скрият загубите по мрежата и авариите по довеждащия водопровод, не отчитат колко взимат от язовирите. Имаме ВиК-та, които работят прекрасно, има други, които някак си не работят“, каза министър Емил Димитров по време на заседанието.

Според информацията, изнесена от зам.-министър Живков, има ВиК оператори, които отчитат 95% загуби по мрежата - като в Шумен, много други дружества пък съобщават за 70-85% загуби по водопровода.

„Ние всеки месец гледаме една справка, сверяваме с другата на ВиК и Басейнова дирекция и потвърждаваме тяхната потребност. Но вярвайки безрезервно, стигаме до конфликти ситуации. Затова ще променим системата. Ще се срещна с представители на Министерството на енергетиката, МЗХГ, МРРБ, „Язовири и каскади“ и всички заинтересовани страни.

Ние сме в началото на процеса по разрешаване на водовземането, затова трябва да променим начина на работа първо при нас и после да го изисквам от другите“, обясни министърът.

„Всеки ден ще отчитаме, всеки ден ще проверяваме потоците. Не може цял месец да е една и съща цифра приток и разход. Ясно е какво се прави - гледат миналогодишна база, не се мери и си пускат данни каквито си искат.

Няма измервателни уреди и после сме изненадани. Ще изпращаме данните на всички ведомства по служебен ред, за да е ясно, че не крием нищо и да сме максимално прозрачни. И ще изискваме от тях по служебен ред информация“, категоричен е Емил Димитров.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
вфр

вфр

31.01.2020 | 08:51

Да, но шефът на ВиК получава 12 минимални заплати месечно! И май не носи никаква отговорност!

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?