Следвайте ни

ВиК иска 3,60 лв. за кубик вода през 2026-а

Над левче става таксата за отвеждане и пречистване на отпадните води

viber icon

Цената на водата за битовите потребители ще достигне 3,60 лв./куб. м с ДДС  през 2026 г., ако от КЕВР одобрят предложеното от ВиК-Пловдив увеличение в петгодишния план. Увеличението е обвързано с инвестициите, които водният оператор трябва да извърши, за да подобри качеството на услугата и да намали загубите във водопроводната мрежа. В момента според КЕВР принципът на социална търпимост определя като най-висок възможен праг 5,045 лв. за кубик. 

В момента Пловдив е известен с най-евтината вода в страната. Битовите абонати в града и областта плащат за кубик по 2.20 лв. От заявлението, което ще бъде подадено от ВиК-Пловдив към КЕВР за утвърждаване и одобряване на цени на водоснабдителните и канализационни услуги, се вижда, че през 2026 година поскъпването ще е с около 60%. В крайната цена има три компонента - доставяне на питейна вода, което ще се таксува 1,959 лв./куб.м без ДДС, отвеждане на отпадъчни води /0,219 лв./куб.м без ДДС/ и пречистване на отпадъчни води за битови и приравнени към тях потребители /0,831 лв./куб.м без ДДС/. Тоест комплексната услуга излиза 3,00 лв., а с ДДС тя става 3,60 лв. 

Спрямо публикуваните прогнозни цени, през 2025 година ще пием вода за 3,30 лв./куб.м, през 2024 година - за 3,04 лв./куб.м, а през 2023-а за 2,78 лв./куб.м.  През следващата година ще купуваме кубик вода за 2,53 лв./куб.м.  Както става видно, увеличението в рамките на година варира между 0,20 и 0,30 стотинки.

По правило промишлените и стопански производители ще заплащат по-скъпо за кубик вода. През 2026-а на тях ще им струва 3,77 лв. с ДДС при най-ниската степен на замърсяване и 4,98 лв. за кубик при най-високата, трета, степен. 

 

Антон Гълъбов: Пловдив пак остава с най-ниската цена

Главният инженер на ВиК в Пловдив Антон Гълъбов подчерта, че става въпрос за прогнозни стойности, които все още не са одобрени от КЕВР. „Няма как отсега ние да кажем каква ще е точната цена на водата за всяка следваща година, тъй като нямаме това одобрение. Зависи не само от това какви инвестиции ще бъдат направени, а и от ред неща. Влияние оказват бъдещи инфлационни процеси, бъдещи поскъпвания на тока. Знаете, че при нас повече от 90% е помпажна вода, тоест ние сме зависими от цената на електричеството“, коментира инж. Гълъбов. Той подчерта, че дори прогнозните стойности за следващата петилетка да бъдат одобрени, Пловдив отново остава с най-ниска цена на водоснабдителната услуга на база цялата страна, както е и в момента.

 

Дани Каназирева: Предложената цена за проекта е 3 пъти над прогнозата

Бившият областен управител Дани Каназирева счита, че е задължително обновяването на остарялата водопроводна мрежа в страната, включително и в Пловдив, където загубите на водата надхвърлят 50-60 процента.  

„Един от приоритетите  за региона е  водоснабдяването на Пловдив и съседните населени места от каскада „Доспат-Въча” . От моя страна първоначално изготвеният проект имаше подкрепа, но след като 32 държавни и общински институции не го одобриха, имах единствена възможност - да дам  на изпълнителите три месеца срок за отстраняване на констатираните забележки”, каза Каназирева.

 Тя подчерта, че цената на проекта от около 700 млн. лева  беше само един от недостатъците, посочени от експерти. Според бившия областен управител, който в момента води листата на ГЕРБ в областта, цената, предложена от проектантите,  почти три пъти надхвърля прогнозната стойност при предварителните проучвания за каскада  „Въча”. Това би довело и до драстичното увеличение на цената на водата за потребителите, а според нея в случая е най-важно да се запази общественият интерес, а подобно оскъпяване ще бръкне дълбоко в джоба на хората.

„Нямам информация дали този тримесечен срок е изпълнен и дали са внесли проекта за ново разглеждане. Тази информация може да даде новият областен управител, а решение може да бъде взето единствено от експерти, а не от политици”, допълни Дани Каназирева.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

тия дислайкиве

тия дислайкиве

28.06.2021 | 20:44

са от някоя вик алчна път ка

Отговори
0 0
тия дислайкиве

тия дислайкиве

28.06.2021 | 20:45

пут ка

Отговори
0 0
дано

дано

28.06.2021 | 16:01

само пари да ядете да повръщате и умрете от пари

Отговори
3 1
Вдигай, вдигай

Вдигай, вдигай

28.06.2021 | 10:59

"Тъщата на Спартак Николов купи топимот в центъра на Пловдив"

Отговори
8 1
dii

dii

28.06.2021 | 10:57

Дайте ми едни пари и аз ще направя едно нещо и ще печеля повече. Ами вземете заем от банката и го направете като сте убедени че ще намали загубите / увеличи печалбата. То и така ние ги плащаме тия загуби дължащи се на вашата некадърност и пословична алчност и крадливост на вашето ръководство. Спартачето няма да взима бонус 2 години и ето ти 1 улица с подменени тръби. Обаче не, то тоя краде и с гъза си, изкупиха де що имот беше останал по центъра, заедно с другите крадци.... Е не можем да насмогнем да ви плащаме далаверите.

Отговори
10 1
хмх

хмх

28.06.2021 | 10:49

Май им трябват повече пари за да трудоустроят повече герберуги

Отговори
6 1
Стоичков

Стоичков

28.06.2021 | 10:33

ВиК сте пълни нещастници,какво стана с предишния план от 2017г. когато водата поскъпна с 40ст. и пак ви трябваха средства за инвестиции и даже през 2021г. трябваше да поевтинее,нито водата стана по хубава,за авариите да не говорим,а водопреностната мрежа вече е 70г.До кога с тия планове,а насреща НИЩО?

Отговори
11 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?