Следвайте ни

ВиК и РЗИ накрак заради отровата в река Чепеларска

viber icon

ВиК-Пловдив и РЗИ-Пловдив ще извършат анализ за качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чепеларска, като се вземе предвид, че евентуалният източник на замърсяване е свързан с добив на метали в района на град Лъки. След това ще дадат указания на населението дали водата е годна за пиене.

Басейнова дирекция  ще извърши мониторинг за разпространение на замърсяването и в поречието на река Марица. Това стана ясно след спукването на тръба, отвеждаща хвоста от Лъкинска обогатителна фабрика до хвостохранилище „Лъки-2 Комплекс”.

Инцидентът стана вчера около 9 часа. Рибари първи забелязали, че река Юговска тече с променен цвят и алармирали на телефон 112. Според РИОСВ-Смолян аварията е продължила половин час, при проверката станало ясно, че спуканата тръба е подменена и изтичането на хвост е било предотвратено. 

Във връзка с получения сигнал, БД ИБР изпрати предупреждение до Областна администрация - Пловдив, ВиК - Пловдив, РЗИ - Пловдив и общините във водосбора на засегнатия участък - Лъки, Асеновград, Садово, Родопи и Марица за предприемане на действия за предупреждение на населението за възможно замърсяване на водите в река Чепеларска и ограничаване на ползването им.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?