2374

Вижте войната в Украйна през очите на децата СНИМКИ

Благотворителна изложба и ауикцон в помощ на украинските бежанци в Пловдив беше открита снощи в Народната библиотека “Иван Вазов”.

Всичко е започнало с тринадесетгодишната Лера, която плете играчки на една кука и ги продава, за да помогне на своите сънародници в нужда. 

Оттам се е родила идеята за аукциона, в който са се включили украински художници, живеещи в Израел. Артистите изпратили 27 картини, които ще останат изложени във фоайето на библиотеката до 26ти юли, когато ще се проведе благотворителен търг. С творби от най-новата си книга ще се включи и украинската авторка и илюстраторка Олга Верасен.

Освен картините на художници от Тел Авив посетилите могат да разгледат и рисунки с апел за мир на украински и български деца. 

Те се различават едни от други - докато българчетата рисуват усмивки и семейства, то в творбите на украинчетата присъства единствено тъга. Хората са без лица и със затворени очи. 

“Понятието деца на войната трябва да изчезне и вярвам, че всеки, който види тези рисунки ще се замисли какво можем да направим. Травмата от войната за детската психика е като смърт за част от душата”, сподели Наталия Елис, която е от инициаторите на проекта.

Изложбата цели да събере средства в размер на 20 000 евро за външен и вътрешен ремонт на Детския център до Белодробната болница, която понастоящем приютява украински семейства. 

Бежанците идват с по пет-шест деца, скоро очакваме семейство с петнадесет, сподели Наталия Елис. Тези деца септември ще започнат училище, но за тази цел трябва да знаят български. Те и вмомента учат, големите помагат на по-малките, но са нужни помещения за уроците - затова ще се използва Детския център след ремонта.

“Пловдивчани за пореден път доказаха своята добронамереност и отворени обятия след трагичните събития от 24ти февруари, когато избухна войната в Украйна”, отбеляза Почетният Консул на Украйна Димитър Георгиев, с чиято помощ се е осъществила изложбата. 
 
 
 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?