46
Следвайте ни

Вижте с какви пари живеят пловдивските пенсионери

viber icon

Политиката за повишаване на доходите на родните пенсионери през последните години все още не успява да даде желания резултат и пенсиите на възрастните едва ли скоро биха успели да догонят европейските нива. Мерките за справяне с проблема у нас са индексация на парите за старини и повишаване на минималната пенсия. Те обаче се отразяват основно върху доходите на тези, които са били осигурявани на високи пари, докато са се трудили. 

Повече от половината пловдивски пенсионери живеят в нищета. Причината е, че месечните им доходи са под определената за страната линия на бедност, която за 2021 г. е 369 лв. По данни на НОИ 106 036 възрастни от областта получават до 350 лв. пенсия или това са 57 % от всички пенсионери.

Това е реалният им доход, като в него не е включена COVID добавката, която ще бъде получавана до края на тази година. Въпреки че през последната година допълнението към пенсията им успя да увеличи доходите, стандартът на живот не се повиши, заради поскъпването на цените на стоките.

 Разплащайки се с режийните разходи за храна, сметки и лекарства, рядко за тях остават пари за кафе или нови дрехи. „Дойдох да изхарча последните пари от пенсията си“, къде с шега, къде с тъга коментира пенсионерката Иванка, която си купи от магазина кайма, хляб, банани и една бира на промоция за мъжа си. Иванка се притеснява как ще изкара зимата, заради скока на тока. "Отопляваме само една стая, но и аз, и съпругът ми взимаме минималната пенсия. Едно време плащахме стотинки за ток, а сега до къде се докарахме", казва Иванка.

В същото време пенсионерите, които получават над хилядарка са в пъти по-малко -  те са едва 6952, като 1/5 от тях са успели да се докопат до тавана от 1440 лв. Така бедните възрастни в област Пловдив са с 15 пъти повече от богатите.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Пловдив

Пловдив

19.10.2021 | 23:28

Ами вие българите сами го поискахте този начин на живот през 1989 Г. Кой ви би по главите да свалите от власт Тодор Живков. Той построи България, даде ви достоен живот, заплати, пенсии, образование, здравеопазване и всичко останало. ЗА едни банани се продадохте. На такъв кух и прост народ, такова положение му отива.

Отговори
3 1
Жоро

Жоро

19.10.2021 | 12:35

На снимката е бивш футболист от"Ботев" Пд Занев от кв Ухото в Пловдив, който дълги години беше пласьор на Каменица. Да е жив и здрав и Иван Сотиров(Албанеца) две жълти легенди.

Отговори
3 0
Бай Курти от Куртово Конаре

Бай Курти от Куртово Конаре

18.10.2021 | 14:01

Дъртите седесари от Пловдив - Синята крепост, повече от половината тънат в нищета - на ви сега "кой не скача е червен", кога пригласяхте на няколкото дърти реститути да си вземат имотите!

Отговори
17 13

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?