Следвайте ни

Вижте мерките срещу COVID-19, които влизат в сила от утре в Пловдив

viber icon

Засилен контрол върху спазване на противоепидемичните мерки  на територията на община Пловдив разпореди  със своя заповед временно изпълняващият длъжността кмет Тодор Чонов.   Ограниченията влизат в сила от 23,30 часа тази вечер  и ще важат до 21 декември по разпореждането на министъра на здравеопазването.  

Свиждания в болници и посещения на социални заведения се забраняват, като за центровете за деца и възрастни  ще се правят изключение  по преценка на директорите и с декларация от посетителя, че нямат признаци на коронавирус.

 В хранителните магазини  няма да се допускат хора под 65-годишна възраст в часовете между 08:30 и 10:30 часа. В търговските обекти трябва да има минимум три квадратни метра разстояние между хората, а в малките магазини да влизат по един - най-много по двама души. Управителите и продавачите и продавачите са длъжни да контролират  за спазването на режима, в противен случай ги грози глоба.

Спират детските градини и ясли, с изключение на изрично определените със заповед дежурни детски градини, които ще приемат децата на медицинските специалисти, работещи в COVID отделенията в болниците.

Всеки работодател,, който има възможност, трябва да организира работата така, че на работните си места да остават до 50 на сто от персонала.  Там, където това е невъзможно, следва да се вземат предпазни мерки. На открити обществени места, каквито например са пазарите, трябва да се слагат маски и да се спазва дистанция  от 1,5 м.  На пазарите се създават коридори, за да могат хората да вървят в една посока. Отменят се фермерски пазари.

Общинска полиция ще проверява дали се спазват мерките, включително в градския транспорт.  С проверки са натоварени също така районните кметства и Общинския инспекторат. Глобите за нарушителите са от  300  до 1000 лева. За фирми санкциите са по-високи.

Пълния текст на заповедта четете ТУК

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

da sa

da sa

28.11.2020 | 03:52

Едно немога да разбера как даси купя закъска като съм пид 65 ?! Зсщо заради дърти паразити да не мога да пазаря?! После след 20 30 тия дърти паразити пак ще могат да пазаруват нали?! Заедно с нас да ни заразят ИСРАВКА МРТСЕН ОЧИЛАТ БОК ЛУК!

Отговори
0 2
За мое добро

За мое добро

27.11.2020 | 22:11

Айде да унищожим и малко фермери които останаха, че да си купуваме всичко от любоимия ни Лидъл, Кауфланд и т.н, дето всичката храна е от чужбина. Що да не? Следващата стъпка ще е да дойдат във вас и да ти бръкнат знаеш къде - ей така за твоя и на семейството ти безопасност....За твое е добро е ве. Довери ми се. Щом казвам, значи е така.

Отговори
2 0
Чародери

Чародери

27.11.2020 | 19:53

Заради падналите обороти на верижните магазини уязвената група над 65 е справедливо да пазари по първи петли. Падналите обороти са национална грижа на националните правителства, печалбата от тях поема към Германия, която щедро ни връща неплатеното данъчно облагане. Уместно е парковите зони наместо кучета с батути, мобилни гладиатори да се сдобият, нали е грижа аеробната физическа активност. Фитнесите, плувните басейни без такси в Брекзитна Англия за белокоси, тук огромни мили грижи

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?