Следвайте ни

Вижте кои обекти са отворени и работят в Стария град СНИМКИ

viber icon

Старият  град  изглежда зловещо, откакто влезе в сила извънредното положение  и се въведе забраната да излизаме  на разходка от домовете си. През бариерата на "Съборна" почти не минават коли, а по калдъръмените улици и посред бял ден  не се вижда жива душа. Галериите, музеите, Балабанова  къща, "Хиндлиян", "Клиянти" , Историческият музей  и заведенията са затворени.

Кепенци са пуснали  магазините за сувенири.  Външната порта на управлението на Общинския институт "Старинен Пловдив" на ул. "Константин Стоилов"  се оказа затворена днес  около 12 часа,  а отдолу, под вратата,  се подаваше каталог, който  вероятно някой е оставил, защото не е могъл да влезе.   На Небет тепе е пусто, Античният театър е безмълвен. Дори и Сашо Сладура се натъжи.  От АМТИИ не се дочува свирене на пиано  и цигулка.  От туристи няма и следа. Дори и жителите на резервата  не се показват навън, следвайки забраната на Кризисния  щаб.

Единствено църквите  продължават да работят.  Вратите на  катедралния храм "Св. Богородица" и "Св. св. Константин и Елена"  предиобeд  бяха  отворени, но  не се виждаше да има богомолци, дошли да запалят свещ и да се поклонят пред иконите.   Мнозина от тях очевидно  следват съвета на патриарх Неофит  да се молят вкъщи и да не рискуват да се  заразят.

Някои продължават да идват в църквата и  може би вярват, че в  храма  коронавирус не хваща, коментира един от охранителите на бариерата, която се намира точно до стълбището на "Света Богородица".

Снимки от Наташа  Манева

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?