Следвайте ни

Вижте къде в Пловдив никне нов квартал СНИМКИ

С актуализацията на Общия устройствен план строежите се ограничават до 10 метра, при 40% озеленяване.

viber icon

Един нов жилищен квартал израства покрай Гребния канал в зеленото каре между пътя за Прослав, Пещерско шосе и ул. „Рая”. Терените тук са частни. Някои от тях вече са в ръцете на нови предприемачи, а техните амбиции съвпадат с одобрените устройствени планове на кварталите „Христо Смирненски III” и „Христо Смирненски IV”, които заедно с част от парка „Отдих и култура” са предвидени за ново застрояване. Строителният бум, който се наблюдава през последните години в западните покрайнини на Пловдив, тепърва ще се разширява, твърдят анализатори

Тази тенденция обаче има и своите опоненти. „Земята около Пловдив е най-плодородната от целия Балкански полуостров - безумие е да строим върху нея”, алармира преди време инж. Нанко Кушеков, автор на редица градоустройствени разработки. „Пловдив е като остров, заобиколен от обработваема земя, която е от високите - I, II и III категория. Вместо да унищожаваме ценни и плодородни земеделски земи, по-добре е да изградим един сателитен жилищен квартал - само че в Родопската яка. Той има потенциала да побере близо 60 000 души”, предлага спецът.

В актуалната промяна на ОУП на Пловдив обаче нещата са планирани по-различно. Бъдещето на Пловдив е да стане хомогенен град, без земеделски земи, казват градостроителите. Затова урбанизирането на земеделските територии - а те са около 5000 хектара, които попадат в землището на града, е задача №1 с актуализацията на Общия устройствен план. Планът ще постави едно важно условие - строителството да е само нискоетажно, до 10 метра и със задължителното 40% озеленяване. С новите правила се запазва сегашният разпръснат модел на земеделските земи, но общината няма ангажимента да изгражда инфраструктурата за достъп до тях. Всеки инвеститор, решил да строи в земеделски земи, сам ще прави пътя до имота си, своя локална пречиствателна станция и т.н.

Как ще се отрази новата планова рамка на свободните терени в район „Западен”?

Най-оживеният строителен бум кипи в пресечката на Пещерско шосе - на ул. „Рая”. Тук, в ЖР „Хр. Смирненски“ III, още в началото на 2017 г. „ГБС - Пловдив” започна строежа на свой атрактивен жилищен проект. Той включва жилищна сграда с няколко корпуса и обекти с обществени функции в партерната зона. Проектант на сградите е софийският арх. Пламен Братков от „Аедес“ студио”. В съседство, отсреща по ул. „Рая”, са познатите на пловдивчани комплекси „Магнолия”. Четвъртият от тях се нарича „Магнолия Резиденс" и бе започнат миналото лято като съвместна инвестиция на фирмите „ХЪС” и „Арх Ситистрой”. Между строежите на ГБС и „Магнолия Резиденс" вдигат „Панорама парк”. Комплексът е замисъл на Тунджай Гюлер, собственик на „ГЕРТ груп“. Компанията се развива в няколко направления - строителство, текстил, търговия с горива и др. В момента дружеството строи двата жилищни комплекса с името „Панорама парк” в Пловдив, а други сгради са в процес на проектиране. Новите обекти са на „втора линия” зад новостроящия се „Панорама парк” в „Западен”, научи „Марица”, където Гюлер ще строи в съдружие с друг мощен предприемач под тепетата - сириеца Малек Насер.

Резерви за строителство се очертават


и около новия път в район „Западен”, който ще свързва Прослав и „Коматевско шосе". 2-километровото трасе ще минава през Терзиите и ще се включва на "Коматевско шосе" срещу ул. "Остромила". Двете платна ще са от по 3,50 метра, тротоарите ще са по 2,25 метра, с велоалея, LED осветление и паркоместа. Само че докато се очаква проектът за трасето да бъде одобрен от градските власти и да се пристъпи към технически проект и търсене на финансиране, строителите „завземат”.близките територии. Първите сгради вече се строят и те са част от комплекс „Еделвайс”.

 Кои са останалите инвеститори в зоната?

Веднага след строежа на ГБС на ул. „Рая”, на самото „Пещерско шосе”, „Би Ес Билдингс” строи „Paradice home”. Фирмата е позната на местния пазар с малките си бутикови кооперации - едната е на ул. „Нестор Иванов”№15 в кв. „Кичук Париж”, друг техен обект има на ул. „Хан Тервел” №2 в центъра на града, до църквата „Света Петка”.

На броени метри от „Пещерско шосе” се строи друг комплекс, наречен „Изидора”. От информационната табела става ясно че инвеститорът строителна компания „МИГ инженеринг“ ще залага на лукса. Парк „Изидора“ е проектиран така, че всеки етаж - сам за себе си - да е насочен към слънцето, за да има най-много светлина във всяко от 88-те жилища и офиси на две нива, твърдят от компанията. Интересното в случая е, че в

сградата има мезонети на първия етаж

със самостоятелни собствени дворчета. Проектантите от АGGA studio арх. Ангелина Горчова и арх. Александър Геренски си представяли, че тук ще живеят млади семейства с деца и с домашни любимци и ги проектирали именно за тях.

В гората, съвсем близо до Гребния канал, строители работят ударно по „Розариум Резиденс”, на терен от 4000 кв. м. Жилищата тук вероятно ще се продават като топъл хляб, предполагат брокери. Мястото е топ, на самата граница с парка „Розариум”. Самият комплекс - сграда на 5 етажа с 40 апартамента с една или две спални - също попада сред зеленина. Комплексът също ще има собствен парк с площ от 2000 кв.м, в него се планират

зони за релакс и детски кът,

обещават инвеститорите. На строителната площадка работи фирма „Росбилд”. Собственикът на един от любимите рибни ресторанти на пловдивчани „Златният шаран” в район „Южен” Иван Пашов също строи наблизо. „Ивон Резиденс” до Гребния канал е първият му опит в строителния бизнес. „Ивон Резиденс” ще е близо до главна пътна артерия - бул. „Шести септември” и продължението му - ул. „Парк отдих и култура”. „Мястото е избрано неслучайно, за да пасва на концепцията на сградата. Тя ще е двусекционна с 21 апартамента от различен тип”, разказа преди време за „Марица” предприемачът. Пловдивският лидер в транспорта ПИМК също избра най-зеления квартал на Пловдив за своите последни инвестиции. Наскоро компанията, чрез фирмата си PIMK Build стартира четвъртия си проект в Пловдив - той се нарича West Park Residents, а локацията му е на броени метри от хотел „Лендмарк” и Гребния канал. Новият жилищен комплекс ще бъде перлата в короната на квартала, който се оформя в „Западен”. Инвеститорът

планира да изгради и екопътека,

която да води директно до една от любимите дестинации на пловдивчани - Гребната база. Бъдещите амбиции на предприемачите от ПИМК са в съседни парцели да изградят малки еднофамилни къщи. „В момента сме на етап проектиране. Различното е, че всяка къща ще има самостоятелен двор с по 2-3 паркоместа. Така около West Park Residents ще се оформи един нов жилищен квартал”, разказват от PIMK Build.

38 жилища сред зелен оазис - това пък е концепцията на „Raya Residense”. Различното е, че сградата е тип "апарт комплекс" и съдържа едва 38 жилища. Локацията <210> е на самото „Пещерско шосе” - там, където пътят завива, за да се влезе в квартал „Прослав”. Зад вложението стои „Христов Инвест”, строително-инвестиционна компания с опит в областта на недвижимите имоти. Тя има завършени редица по-малки кооперации в Пловдив.

Снимки Наташа Манева 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?