Следвайте ни

Видри, риба, патици, лебеди – река Марица измести зоопарка

viber icon

Река Марица заприлича на джунгла, особено в участъка до Адата.  Поне три четвърти от коритото са обрасли с храсти, дървета и бурени, видя наш репортер.  Реката в тази зона е като ручей, който с мъка се провира през гората.

"Необходимо е реката да се почисти",  отбеляза  кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Той обаче уточни, че изсичането на растителността се извършва под контрола на еко организациите, които ревностно бдят да не се наруши спокойствието на прелетните птици, които гнездят по Марица.

Според Стаменов реката в момента е придобила естествения си вид. "Има риба, видри, патици. Надявам се скоро да се появят и лебеди", допълни райкметът.

От "Градини и паркове" уверяват, че постоянно, през цялата година специално звено, снабдено с техника и лодка, се грижи за реката, коси и изсича изсъхналите и гнили  дървета.

Зам.-кметът на Община Пловдив Пламен Райчев обясни, че  са изготвени предпроектни проучвания за северния бряг на Марица и в момента се работи по изработване на проект, който включва рехабилитацията на бул. "Марица - север".

"Проектът ще е скъп и няма как да се изпълни с общински средства. Засега няма стратегия по какъв начин ще се извърши финансиране. Подготвяме проекта и ще търсим с какви пари да го изпълним", допълни Райчев.

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?