Следвайте ни

Видеокамери бранят подлезите от вандали

viber icon

Вандалските набези нанасят големи щети на подлезите и най-вече на тези, където няма наематели. Търговците  монтират СОТ на своите магазини, за да си пазят стоките.  Но  в „необитаемите” подземни съоръжения  по тъмна доба вилнеят злосторници. Често те служат за пристан на бездомници и наркомани.

След няколко прояви на безчинства, включително от младежи, кметът на „Централен” Георги Стаменов поиска в подлеза от северната страна на Тунела  да се монтират  видеокамери.  Благодарение на бързата намеса на охраната и полиция през миналата година бяха заловени младеж и девойка, която в прилив на адреналин е трошила с крака изолацията на стените. Родителите на момичето бяха извикани в кметството и поеха ангажимент да платят щетите. 

Бившият кмет на „Източен” Николай Чунчуков, както и сегашният шеф на района  Иван Стоянов също са на мнение, че подлезите на Царигардско шосе  трябва да се пазят с видеокамери. От една страна, това дава по-голяма гаранция на пешеходците за безопасност, от друга, се запазва самото съоръжение.

Нито Община Пловдив, нито полицията са в състояние да осигурят  присъствие на униформен служител във всички подлези. В "Общинска охрана" има Център за видеонаблюдение, където денонощно постъпва информация от близо 200 камери. При  инцидент дежурен веднага уведомява районното управление, на чиято територия е станал. Камерите дават онлайн картина на Главната, в Стария град, на Гребния канал, край езерото с Пеещите фонтани, на пл. "Централен". Допълнително районните кметове оборудват с камери и други обекти, особено по-посещаваните паркове.   

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?