2374
Следвайте ни

Видеокамери пазят от вандали обновения парк в центъра на Пловдив

Площад "Кочо Честименски" и тротоар станаха частни след реституция

viber icon

Популярният парк „Кочо Честименски” , който се намира на бул. „Шести септември”  в центъра на Пловдив , е коренно променен след ремонта, който беше направен от районната администрация срещу 72 000 лева. За тези средства са изградени нови подземни комуникации – водопровод, канализация, напоителна система, има шадраван с фонтан и чешма, освежена е детската площадка, а настилката е пренаредена.

 В парка е монтирано видеонаблюдение срещу вандалски прояви, разказа кметът на район „Централен” Георги Стаменов.  Допълнително са посадени дръвчета. Стаменов благодари на община Пловдив, „Градини и паркове”, „Чистота”, както и на фирма „Виваком”, която помогна с благоустрояването. 

Градоначалникът Здравко Димитров, дошъл да види придобивката, остана доволен, че парите не са похарчени напразно. А възрастна жена поднесе ароматна погача на управниците с благодарност от името на квартала.  

Площадът от другата страна на булеварда е частен и общината няма право по закон да инвестира  в ремонта, обясни Георги Стаменов.

Преди време „Марица” подробно писа, че пространството до бившето кино „Кочо Честименски” е реституирано.  Това е един от куриозите с реституцията в Пловдив.

Собствеността е върната  през 1999 г. на наследниците, сред които беше  и Димитър Кривошапков, бивш главен юрисконсулт в Община Пловдив и по-късно адвокат. По документи новите собственици притежават 1010 кв. метра с намерението да го застроят, но общината им е отказала. 

Най-големият куриоз е, че заедно с площада на реститутите  е възстановено и право на собственост върху тротоара на бул. „Шести септември”. По тази причина  точно до площада не е прокарана  велоалея. Собствениците искали преди години 480 000 лева обезщетение,  за това, че общината е ползвала площада без правно основание като чужд имот. Парите не им са дадени. 

Реституцията е станала с решение на ВАС и след водените за имота дела. 

„Надявам се в бъдеще общината ще има възможност да изкупи площада от собствениците и той да бъде възстановен”, пожела Георги Стаменов.

Снимки от Валентина Биларева

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Наблюдателна

Наблюдателна

12.11.2021 | 21:26

72 000 лева за този бутафорен шадраван е доста много, но като знам, че този районен кмет направи ремонт на галерия Капана на 1 000 квадрата за 1 100 000 лева преди години, направо с мед да ги намажеш.

Отговори
0 0
Предизборно, но не като за последно

Предизборно, но не като за последно

12.11.2021 | 17:42

72 хил. за ремонт на има няма 100 кв. м. Имали шадраван, значи става въпрос за голяма далавера!

Отговори
1 2
Част от ОКТОПОДА на Пловдив

Част от ОКТОПОДА на Пловдив

12.11.2021 | 14:43

На снимката липсват само маминия ,здравка Измамата ,баба Мента и шайката ограбваща в Пловдив ще е в пълен състав.

Отговори
3 3
Бзнс

Бзнс

12.11.2021 | 14:19

Вандали сте вие с вашите кражби

Отговори
4 2
Бай  Ставри

Бай Ставри

12.11.2021 | 13:56

ЕЕЕ ГЕРБЕРАСТИ НЕ СЕ НАКРАДОХТЕШАЙКА ПРЕСТЪПНИЦИ

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?