Следвайте ни

ВИДЕО Разкопките под бившия Нармаг вече са достъпни за туристи

viber icon

Отварят подземието на бившия Нармаг за туристи през април. Така пловдивчани и гости на града ще могат да разгледат археологическите находки, които се намират в подземието на големия  търговски център на Главната улица. За да се потопят в античността обаче те ще трябва да си закупят билет. Цената  ще бъде гласувана от  общинските съветници.

До тук се стигна след намерението на общината да поднови преговори със собствениците „СС Пропърти“ ООД и среща между техен представител и общината през лятото на миналата година. Тогава те обещаха зоната да бъде отворена за туристи до края на 2020 г. Днес беше подписан и официалният договор между община Пловдив и собствениците.

Археологията в подземието на бившия Нармаг е част от централната ложа на източната част на Римския стадион. Сред намерените разкопки са мраморни седалки, някои от които са украсени с релефно изображение на лъвски лапи. На трибуните пък са изписани имената на знатни фамилии от древен Филипопол, като по този начин са им били запазени местата. Съхранен е и римският акведукт, по който и в момента тече вода. 

Преди да отвори врати за посетители обаче мястото трябва да бъде освежено - ще се обособи място за продажба на билети и екскурзовод, ще се пребоядиса, ще бъде поставена и мултимедия и частично ще бъде подновено осветлението, обясни кметът на район  "Централен" Георги Стаменов. "Идеята е, когато се влезе вътре атмосферата да е приятна, успокояваща, за да може човек да се наслади на това, което е постигнато преди хилядолетия като строителни техники", добави Стаменов.

Управлението на археологическите разкопки в подземието на бившия Нармаг ще бъде поето или от Старинен Пловдив, или от Археологическия музей.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?