Следвайте ни

ВИДЕО Председателят на РИК-16: Организацията е на отлично ниво, хората са доволни

viber icon

Нормално приключи изборният ден в Пловдив. Имахме проблеми с две машини в две секции. Проблемът беше отстранен. По отношение на сигналите, всички са своевременно отработени от комисия на РИК и препратени до съответния орган по компетентност. Това каза на кратък брифинг за края на изборния ден председателят на 16 РИК Спас Шуманов.

На въпрос какви са били често срещаните проблеми с машините през деня, освен тези, които са отказали да работят, Шуманов каза, че това е трудно да се установи. "Ние сме уведомили ЦИК за секциите, в които имаше проблем с машините. Те ще установят дали проблемът е бил в самото устройство или е провокиран от хората от секционната избирателна комисия, които не са могли да ги стартират. Това ще се установи в последствие. Важното е, проблемите с машините в самото начало на изборния ден са отстранени от техническите лица на "Сиела". Изборният ден в тези секции е приключил. Всичко е нормално", каза Шуманов.

Той обясни по-бързото пристигане на секционните избирателни комисии с факта, че вотът е машинен." 455 от секциите бяха с машинно гласуване. След това се оказаха 453, тъй като две минаха на гласуване с хартиени бюлетини, както 3 подвижни и 11 специализирани, отново с хартиени бюлетини. Извлечението от машината става бързо, оттам и попълването на самия протокол. Все пак комисиите трябва да са внимателни да не се получават разминавания между машинното извлечение и протокола", посочи председателят на 16-та РИК.

По-специфичното в изборния ден е било, че ЦИК са взели решение да се броят и разписките от машините в 65 секции в Пловдив.

Шуманов посочи и избирателната активност към 19.30 часа - 36.98 %. По гласували до този час - 111 689 избиратели.

"Всичко е нормално. Осигурили сме вода, монтиран е екран да гледат финала на Европейското първенство. Идеята е всички да са доволни. Надявам се бързо да приключим и да излезем с окончателни резултати от гласуването в града", каза още Спас Шуманов. 
  
 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?