Следвайте ни

ВИДЕО Парите за районните кметства пак разбуниха сесията в Пловдив

viber icon

Парите за районните кметства в Пловдив отново вкараха клин между част от съветниците и общинската администрация. По време на сесията старейшините от ГЕРБ за пореден път предложиха увеличаване на парите на районните кметства. Това стана при обсъждането на точката за корекция на бюджета на Младежки център.

Общата сума за "Централен", "Западен" и "Южен" е в размер на 1.7 млн. за ремонт на улици, изчисли зам.-кметът Величко Родопски.  От ГЕРБ обаче поискаха и 120 000 лв. за новите детски площадки в парк "Каменица" на район "Източен". Други 40 473 лв., които са били задържани от комуналните фирми, пък да се дадат на "Северен".

"Изобщо не съм съгласен с тези неща, не са минали комисии, не съм запознат с тези неща", възропта зам.-кметът по финанси Величко Родопски. Той получи подкрепата на Веселина Александрова от "Демократична България", която призова подобни предложения да се включат за обсъждане в комисия, за да се вземе адекватно решение. 

В крайна сметка предложението за увеличаване на бюджетите на районните кметства не се прие. Вносителят Величко Родопски обаче одобри на район "Северен" да се дадат задържаните 40 473 лв. 

Групата на ГЕРБ поиска 10-минутна почивка преди да бъде обсъдено предложението на градската администрация за допълнителните 3 млн. лв. за превозвачите. Сумата е необходима, за да се компенсират загубите във връзка с ограниченията заради коронавируса. Предложението дойде от председателят на групата Йордан Илиев.

Напрежението в залата на Общинския съвет заради идеята транспортните фирми в града да бъдат компенсирани нажежи атмосферата още в началото на редовното заседание на Общински съвет – Пловдив при приемането на дневния ред. "Демократична България" гласува против точката да влезе в извънреден порядък. "Последователни сме в нашата позиция в 12 без 5 да се внасят предложения. Заместник-кметът Тодор Чонов обеща, че съветниците ще участват в разглеждането на възможностите и правното обосноваване на допълнителната компенсация. Това не се случи", аргументира се Йордан Иванов. При гласуването 36 съветници подкрепиха включването на предложението,  един гласува с "въздържал се".

В дневния ред беше направена и още една промяна - изтеглянето по-напред във времето на обсъждането за обявяването на конкурса за управител на КОЦ.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Жоржина Колева

Жоржина Колева

14.09.2021 | 11:11

Да дадеш публични средства само на основание някакви фалшиви справки от превозвачите без проверка и анализ на данните е престъпление!Превозвачите дават всеки месец фалшиви справки ,че са на загуба иначе няма да получават субсидии!Кой изчисли че загубите им са 3мил?Кой провери ,колко билета са продали,колко е разхода за гориво,гуми ,части и заплати!Никой!Така на юнашко доверие!Те поискали милион а вие им давате 3мил!Защо?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?