Следвайте ни

ВИДЕО Огнен капан в 3 села край Пловдив! Народът не мигна

viber icon

Три села не мигнаха тази нощ заради разразил се огромен пожар. До 1,30 ч. тази сутрин жителите на Кадиево, пожарната и местната фирма "Илва" гасиха огнената стихия рамо до рамо.

Пламъците дошли от овощни градини в Йоаким Груево късно снощи, заради вятъра искри прехвърлили реката и обхванали сухи треви в района на Кадиево. За минути огнените езици, високи около 2 метра, тръгнали към първите къщи на селото, които били само на 15 метра.

Не очаквах, че толкова съпричастни хора ще се притекат на помощ. Обадих се на шефа на пожарната, на кмета на Община Родопи Павел Михайлов, всички дойдоха на място и се включиха в гадсенето. Имаше поне 100 души от селото, които награбили лопати и който , каквото намери, тръгнаха срещу пламъците. Много се страхувах да не изгубим някой в тъмното и огнените пламъци, разказа кметицата на Кадиево. Местната стоителна фирма "Илва ХГ" също изкарала техника , за да преградим пътя на стихията, разказа Петрова. 

Новината за големия пожар, който много бързо настъпва към съседните села, се разнесе наоколо и доброволци започнаха да се организират в социалната мрежа. Те обявиха стадиона в Кадиево за сборен пункт и призоваха който може да дойде и се включи в гасенето.

В полунощ опасността била преодоляна и къщите спасени. Пламъците обаче се насочили към съседното село Оризаре. Там веднага били изпратени 2 пожарни, за да пресекат пътя им при евентуално настъпване на стихията, разказаха в Кадиево. Оризаре било спасено, машините на фирма "Илва ХГ" преградили пътя на пламъците, като изорали огромна бразда. 

"За мен всички, които участваха в гасенето са герои. Те спасиха близките къщи. Благодаря на всички!", каза пред "Марица" кметицата на Кадиево Лиляна Петрова.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?