Следвайте ни

ВИДЕО Гласуваха 1 вместо 3 милиона за градските превозвачи

viber icon

Пловдивските съветници гласуваха сумата от 1 милион лева, вместо поисканите от кмета Здравко Димитров 3 милиона, които да даде общината, за да се компенсират загубите на превозвачите. Това стана след бурни дебати, които се въртяха около тезата, че транспортните фирми извиват ръцете на общината и ако се отпуснат пари – каква да бъде сумата. В крайна сметка сумата от 1 милион беше подкрепена от съветниците от ГЕРБ, ВМРО, БСП и Съюз за Пловдив.  

Демократична България беше против.

По време на дебатите общинарите се обединиха около мнението, че не може да се дават пари без точни разчети, с които всеки един от тях да е запознат в конкретика. Групата на ВМРО предложи средства за компенсации за превозвачите, които ще бъдат отпуснати, да са в размер на 1 млн. лв. „Остатъкът на 588 000 лв. до сума, която покрива загубите, да бъде вкарана с доклад и разчети на следваща сесия“, добави Послийски.

Председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев обяви, че този 1 милион звучи разумно, а разликата може да бъде отпусната от държавните пари, заделени за тази цел.

„ГЕРБ приема и разбира, че наистина превозвачите имат нужда от тази подкрепа и държавата ще отпусне голяма сума в рамките на 40 милиона, с която ще се подпомогнат бизнесите“, аргументира се Илиев, като повтори почти дословно тезата, която изказа по-рано днес бившият кмет и местен лидер на ГЕРБ Иван Тотев. Според него превозвачите могат да кандидатстват за подпомагане от държавата заради загубите си и така да спестят пари на общинския бюджет.

Шефът на „Хеброс бус“ Веселин Дошков изрази позицията на транспортния бранш и подчерта, че пари наистина са нужни. По думите му загубите за годините от 2016 г. до 2020 г. също били страшно големи.  От транспортния бранш настояват договорът им с общината да се спазва.  В него е записано, че плащанията към тях са за километър изминато разстояние. Градоначалникът Здравко Димитров пък добави, че 1 милион и 590 хил. са  загубите на превозвачите от непродадени карти.

„Това изглежда като пазарлък на пазара. Предложението не дава информираност за какво даваме гласа си, утре може да ни викнат в прокуратурата и да питат на каква база превозвачите дойдоха, поискаха, получиха“, зави Слави Георгиев. Той подчерта още, че не разбира защо трябва да се отпуснат пари след като услугата „градски транспорт“ е лоша, а това качва пловдивчани на автомобилите и води до недостигаща инфраструктура.

„Докато не убедим пловдивчани да ползват обществен транспорт, ще ни трябва не един 40-милионен заем, а всяка година по 40 милиона. Ринговете на града биха били излишни, ако си уредим градския транспорт“, добави Георгиев.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

мнение

мнение

14.09.2021 | 13:27

Мафията раздава обществени средства за несвършена работа!

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?