Следвайте ни

Вицепрезидентът на ЕИБ: Идеята на Пловдив за кредит е разумна

viber icon

"Кредит" не е мръсна дума, нито е непременно нещо лошо и аз смятам, че идеята на община Пловдив да вземе външно финансиране за големи инфраструктурни проекти е разумна и далновидна. Така вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ Лиляна Павлова коментира горещата тема за многомилионния заем на местната администрация. Тя се включи с онлайн връзка от Люксембург в годишния бизнес форум „Индустрия 4.0”, организиран от Економедия и проведен в Пловдив.  ЕИБ е една от възможностите за осигуряване на кредитната линия за община Пловдив.

Моментът за теглене на кредит е много подходящ, защото лихвите са ниски, а условията – изгодни, аргументира се кметът Здравко Димитров. Той призна, че е наясно с притесненията на хората за евентуално вдигане на данъците или бреме, което трябва да плащат следващите поколения, но счита, че няма никакъв друг начин градът да се развива и просперира. По думите му Пловдив обслужва над половин милион души, които идват тук , за да работят или учат, и по тази причина е време общината да разшири своите граници. В противен случай рискуваме да се стигне до презастрояване и липса на достатъчно зелени площи за отдих, допълни той. 

Пловдив бе даден за пример и за още една инициатива. Миналата седмица местната администрация обедини усилия със Столичната агенция за инвестиции за общ план и стратегия за налагане на страната ни като привлекателна дестинация за инвеститори, съобщи зам.кметът с ресор образование и бизнес развитие Стефан Стоянов. Като начало ще бъдат създадени инвестиционни профили на всеки от големите градове у нас. В бизнес визитките ще се посочват силните страни по развити индустрии, специфика на работната сила, образователния профил на налични и бъдещи специалисти и други икономически показатели, които интересуват инвеститорите. Няколко дни по-късно към тази идея е поискала да се присъедини и община Стара Загора. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ДОЛНА  УРВА

ДОЛНА УРВА

21.10.2020 | 19:05

ТАЗИ ТРЪТЛЕСТА УРВА МАЙКАТА НИ РАЗКАТА ВИНЕТКА ОТ 63 ЛЕВА НА 97 ЛЕВА ПЕДАЛСКИТЕ ПЪТЕЩА ПАК СЪЩИТЕ ДУПКА ДО ДУПКА ТАЗИ УРВА МИ ДЪЛЖИ ДВЕ ПЛОМБИ И ЕДНА НОВА ГУМА С ДЖАНТА А НЕРВИТЕ И ТЪРПЕНИЕТО НЯМА ТОЛКОВА ПАРИ ДА МИ ГИ ПЛАТИ ЗАЩОТО СА БЕЗЦЕННИ

Отговори
0 1
Боко

Боко

21.10.2020 | 18:34

Крадлива свиня.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?