1939

"Ветераните" в архитектурата влизат в специална изложба

Кои архитекти са проектирали центъра и периферията на града заедно с тютюневи складове? На този въпрос търси отговор изложба под мотото „100 години БИАД - Пловдив. Основатели, архитекти, последователи“. Тя бе открита вчера в 14:30 часа в Централното фоайе на Дом на науката и техниката - Пловдив.

Изложбата е организирана от Съвета на КАБ РК ​- Пловдив и Фондация "Български архитектурен модернизъм", съвместно със Сдружение „Научно-технически съюзи към Дома на науката и техниката - Пловдив“ и отдел "Държавен архив"-Пловдив. Изложбата е част от събитията по случай 100 години от основаването на пловдивския клон на Българското ​инженерно-​​архитектурно ​дружество (БИАД) и отбелязва 70 години отдел "Държавен архив"​-Пловдив.

Клонът на БИАД в Пловдив е създаден през март 1922 г. в Пловдив. Основан е от 20 учредителни членове, сред които архитекти, инженер-строители, землемери, култур-инженери, химици и електроинженери. Изложбата има за цел да представи архитектите, основатели на пловдивския клон на БИАД, като се посочат не само техни биографични данни, но и техни проекти за Пловдив отпреди 100 години. Проведени са литературно проучване и архивно изследване, които разкриват, че това са същите онези архитекти, които някога са проектирали центъра и периферията на града заедно с тютюневи складове.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Paula Fox

Paula Fox

15.06.2022 | 19:31

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?